25. februar 2016.25. feb 2016.
TRIBINA U IME NARODA

IZMEĐU SRPA I ČEKIĆA

U sali Kulturnog centra, proteklog petka, održana je tribina i prezentacija izložbe “U ime naroda represija u Srbiji 1944 - 1945“. Ovu postavku u Istorijskom muzeju u Beogradu, od aprila do avgusta 2014. godine je videlo oko 50.000 ljudi.
Prema rečima dr Srđana Cvetkovića, koji je predstavio drugo i dopunjeno izdanje knjige “Između srpa i čekića“, tema političke represije posle Drugog svetskog rata nadilazi naučni značaj, jer od našeg odnosa prema progonima i hapšenjima u ime bilo koje vere, ideologije i nacije, zavisi naš odnos jednih prema drugima i budućnost srpskog naroda.
- Po svim parametrima, vreme od 1944. do 1953. godine, neuporedivo je sa bilo kojim vremenom pre i posle njega po broju ljudi koji su ubijeni bez ikakvog suđenja ili onih koji su, kao politički osuđenici, “prevaspitavani“ u logorima. Ne može se razumeti ovakav intenzitet nasilja i savršeni represivni aparat bez jednog faktora koji smatram najvažnijim, a to je pobeda boljševičke ideologije, koja je do ekstrema dovela shvatanje da je politički neistomišljenik državni neprijatelj. Drugo, represija nije bila kratkog veka, nego je reč o dobro uređenom sistemu, u kom su se tehnike, metode i intenzitet menjali tokom vremena, kako je to režimu odgovaralo. Cilj je bio da se uspostavi sovjetski model društva, rekao je Cvetković i dodao da je to u svetu privrede podrazumevalo eliminaciju privatne svojine i preduzetništva, kao i kolektivizaciju sela, a umetnici, naučnici i istraživači bili su upregnuti u kola jedne ideologije bez ikakvog prava na kritičko mišljenje.
Multimedijalni projekat “U ime naroda“, rezultat je višedecenijskog proučavanja dr Cvetkovića, zasnovanog na dokumentima i svedočenjima. Prećutkivana i bolna tema, izazvala je kontroverze u javnosti, ali, kako je rekao profesor Bojović “ako ne savladamo istorijsko nasleđe, savladaće ono nas“.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa