Инфо

Берза

 • aero 834 ▲ 0,24%
 • dinnpb 3.420 ▼ -1,81%
 • dnos 1.650 ▲ 0,30%
 • enhl 690 ▼ -8,97%
 • fito 2.997 ▲ 1,59%
 • glos 260 ▲ 29,35%
 • ikrb 59 ▼ -14,49%
 • impl 3.257 ▲ 2,62%
 • kmbnpb 1.189 ▲ 6,83%
 • lklg 800 ▼ -11,11%
 • lsta 601 ▼ -16,53%
 • mtlc 2.050 ▲ 2,45%
 • niis 746 ⚫ 0,00%
 • ppva 1.148 ▲ 10,38%
 • prgs 18 ▲ 20,00%
 • sjpt 180 ⚫ 0,00%
 • stotn 200 ⚫ 0,00%
 • tgas 11.700 ▲ 0,01%
 • utsi 1.500 ▲ 25,00%
 • vbse 1.400 ▲ 11,91%
 • vitl 690 ⚫ 0,00%
 • vnac 350 ⚫ 0,00%
(25. фебруар 2016.)
РАЗГОВОР СА МАГИСТРОМ БИОЛОШКИХ НАУКА ЗОРАНОМ ДУНЂЕРСКИМ

КОМАРЦИ СВЕ ЧЕШЋИ ПРЕНОСИОЦИ БОЛЕСТИ

Искорењивањем маларије на Балканском полуострву комарци нису престали да буду преносиоци инфективних болести на људе
Иако је тренутна опасност од масовнијег ширења Зика вируса код нас релативно мала, по речима магистра биолошких наука и дописног консултанта Светске здравствене организације Зорана Дунђерског, биолошки гледано, постоји теоријска могућност да у будућности овај вирус закуца и на наша врата.
-Сузбијање комараца на нашим просторима, не ради се да би нам боравак у природи био пријатнији, да ноћу мирније спавамо или да се алергичне особе не чешу „до крви“. Искорењивањем маларије на Балканском полуострву комарци нису престали да буду преносиоци инфективних болести на људе. Нажалост, сведоци смо да се десетак година уназад њихово учешће у преношењу инфективних агенаса значајно повећало. Тако смо 2012. године имали епидемију вируса Западног Нила (са смртним исходом), које комарци (рода Цулеџ, који претежно гравитирају урбаним срединама) преносе са птица које презимљују у Африци. Опасност преношења овог вируса је и даље веома актуелна.
Има доста случајева да комарци са кућних љубимаца преносе болест Дyропхилариа које се код чевека манифестују на разне начине.
Ове године свет се сусрео са још једном опасном вирусном инфекцијом коју преносе комарци рода Аедес сп. Пореклом из Уганде, проширио се на 33 земље Азије и Јужне Америке! Сматра се да су резервоари мајмуни и, вероватно, глодари са којих комарци рода Аедес преносе вирус на човека. За сада опасност да се Зика вирус пренесе са комарца на човека, код нас не постоји. Могућност појаве Зика вируса је само преко импортованих заражених људи и вирус се може директно преносити са човека на човека.
Стална промена климе (отопљавање, веће падавине, миграције људи и животиња) ствара повољне услове да се у једном тренутку у будућности, неке болести и код нас су питање времена. На пример, Зика вирус у јужној хемисвери преносе комарци рода Аедес чији сродници насељавају и наше просторе. Биолошки гледано, постоји теоретска могућност да у будућности овај вирус закуца и на наша врата - истакао је за “Глас Подриња“ генерални директор фирме “Екосан“ из Земуна магистар биолошких наука, некадашњи предавач на Природно математичком факултету у Београду и дописни Стручни консултант ЊХО (Светске здравствене организације) Зоран Дунђерски.
На који начин, којим производима је најбоље третитари комарце? У чему је предност ларвицидног третмана у односу на „традиционално“ авионско запрашивање?
-Контролисање и сузбијање комараца треба увек почети од првих биолошких ступњева, од ларви. Сузбијање ларви тражи добро познавање биолошких стања комараца, добар преглед потенцијалних станишта (велике и мале баре, речне стараче, запуштени канали, отпадне воде, бурићи за заливање...и тд.), избор ефикасних и нешкодљивих ларвицида и, веома важно, благовремени почетак рада. Као ларвицид користимо у Европи најчешће коришћен биолошки препарат БТИ (Бациллус сп.). Ларвицидни третман треба радити све док на терену постоје водени депои где се могу развијати ларве комараца. Овај вид сузбијања комараца искључује могућност тровања корисних инсеката као што су пчеле, буба маре и сл. Такође, избегава се и непотребно “запрашивање“ локација где бораве људи и тиме избегавају се појаве, евентуалних, алергијских реакција. Правовременим третманом ларвених стадијума комараца, бројност комараца може бити редукована и до 70-80 %.
Нажалост, увек одређен део одрасле популације испили се из ларви и тада је неопходан адултицидни третман из ваздуха или са земље. Овај вид сузбијања одраслих форми комараца , када је то могуће, треба обављати са земље јер се тада могу третирати локалитети који су легло комараца што није могуће из ваздуха. Авио третман је погодан за рурална станишта и тешко приступачне терене (мочваре, шуме, шикаре и др.).
Да ли се општине и градови у Србији одговорно односе према овом проблему, и да ли постоји неки начин на који грађани могу сами да делују у сузбијању истог?
-Нажалост, одговорност Општина у великој мери зависи од финансијских могућност мада понекад из административних проблема (доношења буџета, касно расписивање тендера). Касне са почетком акција сузбијања комараца (нарочито, ларвицидног третмана).
Грађани прво треба да помогну у спречавању„развоја“ ларви комараца тако што неће остављати буриће са водом да стоје напуњени водом целог лета, да пријаве постојање влажних и поплављених подрума и сл.
А што се тиче личне заштите требало би да бар један прозор има мрежу против комараца а да за боравак у природи користе репелентне креме које штите од уједа комараца.
Велики проблем, поред комараца, како у градовима, тако и на њивама представљају и најезде глодара. Систематска дератизација, нпр. у Шапцу није рађена годинама. Док не буде организована, шта бисте из ваше палете производа препоручили нашим суграђанима за „прву помоћ“?
-Нажалост, систематске дератизације се не раде у многим градовима а то је последица, вероватно, недостатка новаца. Међутим, овај вид сузбијања и контроле глодара је изузетно важан јер и глодара и (мишеви, пацови, волухарице) преносе велики број болести (Лајмска грозница, Хеморагична грозница, Салмонелозе, мишји тифус итд.). Такође, глодари праве и велике материјалне штете које често не могу да се израчунају. Лане, пољски глодари су направили велику штету у пољопривреди уништавајући летину, воћњаке...
Наше Предузеће производи широку палету родентицида (биоциди за сузбијање-тровање) свих врста глодара, све што се налази на тржишту ЕУ то “Екосан“ производи под робним маркама “Бродисан“ и “Цинкосан“: пелете, мамци на зрну, прашак, течност, парафинске коцке и Меки мамац (Бродисан ММ и Бродисан Блуе ММ) који је дуже времена хит у Европи.
Стручност пре свега
Данас је у оквиру ЕКОСАН у сталном радном односу запослено преко 60 људи. Квалификациону структуру запослених чине стручњаци различитих профила: лекари (епидемиолог, токсиколог, микробиолог), доктор фармације, магистар биологије, технолози, инжењери агрономије (смер заштите биља)доктори ветеринарске медицине; санитарни и ветеринарски техничари, ВСС/ССС (хемијског, технолошког, еколошког и других смерова); радници са положеним стручним испитима за превоз и руковање опасним и токсичним материја (Сертификат Института Винча), итд. Од стране реномиране Аустријске сертификационе фирме Љуалитy Аустриа сертификовани су према стандардима ИСО 9001, 14001 и ОХСАС 18001
Прво регистровано приватно предузеће у СФРЈ
Предузеће ЕКОСАН, основано је 1989. године, као прво регистровано приватно предузеће у бившој СФРЈ из области санитарне заштите и производње еколошких средстава за личну заштиту људи и материјалних добара од штетних организама
Т.Т.

Најновији број

18. април 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa