25. februar 2016.25. feb 2016.
NOVI ZAKON O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ZARAZNIH BOLESTI

NEVAKCINISANA DECA NE MOGU U ŠKOLU

Deca moraju ići u školu, to je zakonska obaveza, a moraju biti i vakcinisana. Ovaj Zakon je u suprotnosti sa Ustavom Srbije, ali i ratifikovanim međunarodnim konvencijama koje smo dužni da poštujemo, kaže advokat Ivo Strujić. Epidemiolog Nebojša Sofronić tvrdi da je vakcinacija apsolutna bezbedna i neophodna.
Novim Zakonom o zaštiti stanovništva predviđene su rigoroznije kazne za nevakcinisanje dece nego do sada i to od 30.000 do 150.000 dinara. Ono što je protivnike obaveznog vakcinisanja dece dodatno iziritiralo je kaznena odredba prema kojoj nevakcinisana deca neće moći da se upišu u osnovnu školu.
Deca moraju ići u školu, to je zakonska obaveza, a moraju biti i vakcinisana. Pedijatri su u obavezi da obaveste sanitarnu inspekciju, a oni obaveštavaju roditelje. Ako roditelj i dalje odbija da vakciniše dete, zove se Centar za socijalni rad i oni mogu doneti rešenje o zanemarivanju razvoja deteta.
- Svakom detetu, koje nije primilo vakcine iz kalendara obavezne vakcinacije, apsolutno je život ugrožen. Takvo dete ne samo što rizikuje sopstveno zdravlje već je opasno za drugu decu. Posebno onu koja iz medicinskih razloga nisu primila neke vakcine (zbog alergija ili teških bolesti, indikacije za neprimanje vakcine određuje posebna lekarska komisija). Sve vakcine su podjednako važne, jer su sve bolesti protiv kojih se deca vakcinišu potencijalno smrtonosne ““ stav je Ministarstva zdravlja.
Advokat Ivo Strujić i njegova kancelarija u Beogradu do sada je angažovan u više od 100 slučajeva odbijanja da se deca vakcinišu. Po njemu, dva su osnovna problema kada je reč o obaveznoj vakcinaciji i kaznenoj politici koja to prati.
- Ovaj Zakon je u suprotnosti sa Ustavom Srbije, ali i ratifikovanim međunarodnim konvencijama koje smo dužni da poštujemo. Ustavom nam je garantovano pravo na slobodan izbor, ali i na obavezno osnovno školovanje. Ovim Zakonom se to negira, a mi smo još avgusta 2014. godine podneli zahtev za ocenu ustavnost tadašnjeg zakona, i do danas ništa nije urađeno po tom pitanju ““ ističe za naše novine Strujić.
Prema njegovim rečima, zanemaruje se činjenica da je u većini razvijenih zemalja u Evropi vakcinacija dece stvar izbora, a ne zakonska obaveza. Strujić napominje da se novim Zakonom krše ljudska prava i Ustavom garantovano pravo na osnovno školovanje. On dodaje da će njegova kancelarija uputiti još jedan zahtev za ocenu ustavnosti upravo zbog zabrane upisivanja nevakcinisane dece u školu.
- Veoma je važno da naglasim da se niko ne zalaže za ukidanje vakcinacije, već samo za pravo da svako sam odluči da li će njegovo dete da primi vakcinu ili ne. Zalažemo se za uspostavljanje pravila na slobodan izbor, a samim tim i u kompletan proces vakcinisanja ““ zaključuje Strujić.
Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Šabac dr Nebojša Sofronić, s druge strane, kaže za „Glas Podrinja“ da je obavezna vakcinacija dece bitna kako bi smanjio broj obolelih od smrtonosnih bolesti i da apsolutno ne vidi nijedan razlog zašto se neko ne bi vakcinisao.
- Primera radi, prošle godine pogoršala se situacija sa morbilama, kojih unazad godinama nije bilo. Zabeleženo je 35 obolelih od malih boginja. Vakcinacija protiv morbila je uvedena 1971. godine i dugi niz godina ih nije bilo ““ ističe Sofronić.
On dodaje da su današnje vakcine bezbedne i da je čudno to što su protivnici vakcinisanja, takođe primili vakcine kada su bili deca. Protivnici obavezne vakcinacije napominju da su zabeleženi slučajevi da su pojedina deca obolela od autizma posle dobijanja vakcine.
- Apsolutno nije bilo povećanja autizma i ljudi bi trebalo da se dobro informišu i da konsultuju relevantna naučna istraživanja umesto neutemeljenih tvrdnji. Jedan na milion je statistika kada se govori o težim slučajevima ““ kaže Sofronić.
Da bi vakcinacija bila uspešna, da bi se stvorio kolektivni imunitet, neophodno je da se vakciniše 95 odsto populacije. Na taj način imunitet stekne i preostalih pet odsto stanovništva. Kada govorimo o Šapcu, vakcinacija je na nivou više od 95 odsto, izuzev u slučaju vakcine od morbila koja je ispod 90 odsto.
OBAVEZNA IMUNIZACIJA
Imunizacija je obavezna za decu protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize, malih boginja, rubeola, zauška, virusnog hepatitisa B, oboljenja izazvanih hemofilusom, influencija tipa B i oboljenja izazvanih streptokokom-pneumonijom.
POTVRDA ZA UPIS
Dete ne može da ide u predškolsko, niti da upiše školu bez vakcine. Ako plati kaznu, a i dalje odbija vakcinaciju, slučaj preuzima socijalna služba. Potvrda o zdravstvenom stanju deteta koja je neophodna za upis u školu ili vrtić, nekompletna je bez potvrde o vakcinaciji.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa