19. avgust 2010.19. avg 2010.
RAZGOVOR SA PREDSEDNIKOM OPŠTINE KOCELjEVA VEROLjUBOM MATIĆEM POVODOM 19. AVGUSTA, DANA OPŠTINE KOCELjEVA

NA IZMAKU KRIZE

Koceljeva važi za lidera u međuopštinskoj saradnji. Ove godine je potpisan ugovor sa Osečinom i Ubom. Šta on konkretno znači za stanovnike ove opštine?
- Mi kao opština jesmo lideri malih opština u regionu a mislim da imamo dobre kontakte sa većinom opština ovog tipa kao i sa velikim opštinama u Srbiji. Ub i Osečina su susedne opštine i činimo jednu prirodnu celinu. Kao tri opštine imamo mogućnost da nastupamo pred projektima koji se nude od Evropske unije i mi ćemo zajedno konkurisati za određene projekte. Biće tu više projekata u konkurenciji, videćemo da li ćemo proći i sa kojim projektom. Ali svejedno, koji god projekat prođe u realizaciji će učestvovati sve tri opštine tako da će sve tri opštine imati određenu dobit. Ti projekti su u osnovi razvojni koji u krajnjem imaju za cilj mogućnost novog zapošljavanja.
Na koji način će biti sanirane posledice elementarnih nepogoda i ima li mogućnosti da se pomogne poljoprivrednicima?
Ova godina je godina koja u svetskim razmerama pravi ozbiljne probleme i svedoci smo da se klimatski uslovi naglo menjaju. Elementarne nepogode koje se najčešće ogledaju kroz enormne količine padavina u kratkom periodu, praćene gradom, stvaraju velike probleme ovoj opštini tako da smo u junu i julu imali ogromne padavine koje su pričinile velike materijalne štete, prvenstveno na infrastrukturnim objektima, putevima, mostovima. Štete su takođe i na poljoprivrednim usevima. To što opština može da uradi je da iskoristi sredstva od pet miliona dinara koja smo dobili od Vlade Republike Srbije za saniranje šteta i ona će biti iskorišćena isključivo za vraćanje infrastrukture u neko prethodno stanje. Ta sredstva nisu dovoljna i moraćemo da usmerimo i dodatna sredstva iz budžeta. Građani i svi mi se moramo prilagoditi novim klimatskim uslovima. Poljoprivrednicima smo ove godine isplatili četiri miliona pomoći od grada a moja preporuka je da nađu mogućnosti da osiguraju svoje useve i da je to najbolja zaštita.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa