25. februar 2016.25. feb 2016.
VOKALNA GRUPA KULTURNOG CENTRA IMALA DVA NASTUPA U PRAGU

„ŠAPČANKE“ U DOLINI VLTAVE

Kulturni centar je u okviru muzičke scene nedavno formirao vokalnu grupu „Šapčanke“ koja se nedavno vratila iz Praga gde je nastupila dva puta.
Vokalna grupa je formirana pre šest meseci i do sada je imala tri nastupa i dva koncerta. Prvi koncert je bio u velikoj sali Kulturnog centra gde se tražilo mesto više, a repertoar i interpretacije izazvale burne aplauze i svaku pohvalu. Pozivi za gostovanja, reči podrške i zahvalnosti za koncert su pristizali sa svih strana, pa i iz Praga, kao veliko iznenađenje.
Udruženje građana „Lastavica“ iz Praga već dugi niz godina promoviše kulturu zemalja Eks Jugoslavije u Češkoj. Jedna od delatnosti udruženja je i organizovanje muzičkih događaja, promocijom kvalitetne muzike sa ovih prostora. Otuda Šapčanke u Pragu. Prvi nastup je organizovan u elitnom klubu „Lastavice“, a sledeći u jednom od stotinu praških pozorišta .Sale ispunjene posetiocima do poslednjeg mesta a u prvim redovima ambasadorka Srbije gospođa Vera Mavrić, ambasadori drugih država, konzuli, prvi čovek Praga, teatrolozi, dirigenti, viđeniji ljudi“¦ „Šapčankama“ na čast, kao i direktorki Kulturnog centra Gordani Marković, koja je imala priliku da predstavi Šabac i Kulturni centar na najbolji način. Gromoglasan aplauz, čestitke za sjajnu interpretaciju i poziv da ih što pre obraduju novim koncertom. Veliko gostoprimstvo, ljubaznost, srdačnost domaćina je bilo van svakog očekivanja. Repertoar koji je Pražane ostavio bez daha su biseri srpske izvornosti, evergrin, ruske romanse, romske pesme, makedonske, mačvanske“¦ „Šapčanke“ su, na ovaj način, pokazale kako se može pevati ljubavlju i srcem.
Grupa ima devet članova a to su, harmonikaš, Živka Jovanović, profesor muzike, prof. dr Snežana Tošković, Vesna Starčević, pravnik, Biljana Vukašinović, komercijalni tehničar, Danijela Duškunović, sociolog, Dušica Nikolić, farmaceut, Vera Keserović, spec.med.biohemije, Gordana Marković, profesorka razredne nastave, i Đorđe Ljubisavljević. Sledeći koncert zakazan je za osmi mart i namenjen je, pre svega, damama ali i svim sugrađanima, poštovaocima lepog umetničkog pevanja, očuvanja naše tradicije, izvornosti i trajnih muzičkih vrednosti.
PRAVE MUZIČKE VREDNOSTI
Ova grupa nastala je prema muzičkom projektu koji neguje tradiciju Srbije kao dela kulturnog nasleđa srpskog naroda, kao i drugih etničkih zajednica sa ovih prostora. Kao osnovni cilj, „Šapčanke“ imaju negovanje, očuvanje i prenošenje pravih muzičkih vrednosti, jedinstvenih vokalnih oblika na mlađe populacije, negovanje lepog umetničkog pevanja i promociju brojnosti, raskoši i lepote izvornog srpskog melosa.
N. K.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa