25. februar 2016.25. feb 2016.
ZAŠTO SLAVIMO 8. MART

SUPERŽENA I DOMAĆICA

Prva asocijacija na 8. mart, danas su pokloni. Prava prilika za većinu muškaraca, da iskažu svoju naklonost, iako tog dana mnoge srećemo kako stoje ispred radnje sa izrazom negodovanja, dok čekaju svoju lepšu polovinu da izabere poklon. Ipak, sve je počelo drugačije. Kao borba žena za veća prava u periodu industrijalizacije. Praznik se slavi od 1975. godine ali predhodila mu je politička borba kroz ceo dvadeseti vek. Politička boja ovog praznika ogleda se i u razglednicama koje su štampane odmah nakon uvođenja praznika. Na jednoj je pisalo-Reci ne ugnjetavanju i praznini duha rada u domaćinstvu-. Međutim, nežna ženska duša ipak je pobedila feminizam i praznik danas ima drugačiju konotaciju.
-Volim da slavim 8. mart, prilika da ti neko čestita jer si žena. To danas nije lako, budući da nam je emancipacija nametnula breme porodičnih i društvenih uloga- kaže Ivana Jovanović iz Šapca.
Na snazi je fenomen superžene koja može i mora sve, ali sudeći po našim sugrađankama nešto se ipak promenilo.
-Skoro sam čitala priručnik za domaćice iz pedesetih, jednog američkog autora. Tamo navode da žena mora besprekorno da kuva, održava kuću čistom i uvek čeka svog muža kod kuće doterana sa osmehom na licu i toplim ručkom. Neverstvo muškarca ne sme se dovoditi u pitanje jer je znak da žena nije dobra kuvarica ili da nije ispunila svoje dužnosti kako treba. Ako uzmemo u obzir ove zahteve, napredak je vidljiv-kaže Šapčanka Marija Simić.
Na snazi je i mišljenje da je praznik izgubio smisao i udaljio se od svog izvornog značenja.
-Mislim da većina žena ne zna zašto se slavi 8. mart i sve što očekuju su pokloni, umesto da se tog dana sete svih žena koje nemaju tu sreću da dobiju bilo kakav znak pažnje, zlostavljane i zaboravljene i na to treba skrenuti pažnju- kaže Jelica Marković iz Šapca.
Kao i uvek u životu situacija nije ni crna ni bela. Sa jedne strane od žene se očekuje da zarađuje, bude brižna majka, dobra domaćica, supruga, da se ne zapusti ali sve ove uloge donose nezavisnost i snagu da se kao što izreka kaže „Biti kadar stići i uteći i na strašnom mestu postojati“. Kada govorimo o ispunjenju cilja, tamo nismo stigli, čemu u prilog govore i zakoni kojima se zabranjuje diskriminacija žena a koji su na snazi.
8. mart-geneza
-1857. Protesti žena u periodu brze industrijalizacije zbog loših uslova rada Njujork
-1908. Marš 15. 000 žena kroz Njujork za bolje uslove rada
-1910. konferencija žena u Kopenhagenu
- Ruska revolucija- prvi stadijum revolucije bila je borba za prava žena
-Na zapadu dolazi do oživljavanja ideje tek 60-tih godina jer se dugo povezivala sa komunizmom
-1975. Ujedinjene nacije proglašavaju 8. mart Međunarodnim praznikom žena
D. Mićić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa