3. mart 2016.3. mar 2016.
ODRŽANA 28. SEDNICA SKUPŠTINE GRADA

BITNE ODLUKE ZA KRAJ

Usvojen je predlog Plana kapitalnih investicija grada Šapca za period od 2016. do 2020. godine. Skupština je usvojila i tri strategije, razvoja poljoprivrede, plan za socijalnu politiku i strategiju razvoja sporta
Odbornici grada Šapca u petak su zasedali 28. i verovatno poslednji put u ovom sazivu. Na dnevnom redu bilo je gotovo 30 tačaka.
Početak zasedanja kasnio je četrdesetak minuta. Razlog je bio taj što je odbornička grupa “Odgovor za Šabac“ trebala da ima jednog člana u izbornoj komisiji, koju je trebalo imenovati prvom tačkom dnevnog reda. Međutim, šef ove odborničke grupe, Negovan Stanarčić prešao je u odborničku grupu Srpske napredne stranke. Tako je “Odgovor za Šabac“ ostala na dva odbornika, izgubila status odborničke grupe i pravo da ima člana izborne komisije. Trebalo pripremiti nov materijal za sednicu.
Po usvajanju dnevnog reda odmah je usledila polemika oko toga da li je Stanarčić na vreme uputio obaveštenje da je promenio stranku. Opozicija je prigovarala da sednica nije pripremljena kako treba.
Druga tačka dnevnog reda bila je razmatranje i usvajanje predloga odluke o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu javnog sektora. Jovan Nedeljković, načelnik Gradske uprave podsetio je da je Skupština Republike Srbije donela Zakon o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru. Kako je objasnio, Šabac na 1.000 stanovnika ima pravo na 14 zaposlenih, što bi bilo ukupno 1.624 zaposlena u javnom sektoru.
-Poštujući odredbe Zakona mi smo doneli ovu Odluku. Sva preduzeća i ustanove čiji je osnivač grad u obavezi su da u roku od 60 dana urade nove unutrašnje sistematizacije i predvide broj radnih mesta. Ne znači nužno da će ta radna mesta biti popunjena. Do kraja godine stoji zabrana zapošljavanja i povećanja plata u javnom sektoru, rekao je Nedeljković i istakao da otpuštanja u Šapcu neće biti.
Gradonačelnik Šapca, Nebojša Zelenović je naveo da bi Šabac mogao da zaposli još 260 ljudi, ali da im ograničenja to ne dozvoljavaju.
Odbornici opozicije na ovo su burno reagovali. Aleksandar Pajić iz Srpske napredne stranke rekao je između ostalog da u Gradskoj upravi ima toliko zaposlenih da više nemaju gde da sede.
Usvojen je i predlog Plana kapitalnih investicija grada Šapca za period od 2016. do 2020. godine. Kako je navela Bojana Mladenović, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti, Plan je izrađen po USAID mega programu, a po pravilniku koji je ustanovila Stalna konferencija gradova i opština.
-Plan sadrži sve projekte koji su planirani u narednih pet godina, čiji iznos premašuje 12 miliona dinara i koji će se sprovesti, ili će njihova realizacija početi do 2020. godine. Kada je u pitanju 2016. godina ti projekti su inače deo kapitalnog budžeta lokalne samouprave. Gledali smo da to budu projekti koji su dobili najveći broj bodova i da obuhvatimo sve oblasti kako bi se grad kontinuirano razvijao u svim segmentima, rekla je Mladenovićeva.
Gradonačelnik je konkretno objasnio da su najznačajniji projekti planirani za ovu godinu selidba Kvantaške pijace, izgradnja Centra za voće i početak radova na izgradnji Toplane na biomasu. Istakao je da su sve ovo velike investicije koje mnogo koštaju.
-Sve zavisi od toga da li ćemo u narednih mesec ili dva imati povoljne vesti u vezi dolaska jedne velike investicije u naš grad, a koja treba da uposli 2.000 ljudi. Prioritet nam je zapošljavanje. Posle toga ćemo raditi kako nam budu tekući novčani prihodi dozvoljavali, naveo je gradonačelnik.
Opozicija je Plan uporedila sa bajkom, dok je Began Cicvarić iz SNS istakao da je sve što je predloženo dobro za grad, ali da je trebalo da dođe na ranije, a ne na poslednjem zasedanju u sazivu.
Kao četvrta tačka usvojeno je Odluka o organizaciji gradske uprave. Ovom Odlukom u GU se formira deveto odeljenje, za lokalni ekonomski razvoj.
Skupština je usvojila i tri strategije, razvoja poljoprivrede, plan za socijalnu politku i Strategiju razvoje sporta.
Za Strategiju razvoja poljoprivrede i ruralnih područja je rečeno da je rađena uz učešće predstavnika proizvođača, nauke, instititucija. Doneta je za period od 2016. do 2024. godine. Kao strateški prioriteti su navedeni: podizanje konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje, razvijen efikasan sistem podrške poljoprivrednim proizvođačima, razvoj ruralnih područja i održivo upravljanje prirodnim resursima i zaštita životne sredine.
Dragan Stanković, odbornik Inicijative Selo ““ grad izrazio je žaljenje što se ova Strategija oslanja na republičku, koje još uvek nema.
Odbornik Demokratske stranke Srbije, dr Aleksandar Pavlović, smatra da Strategija liči na proročanstvo braće Tarabić.
Odbornik SNS dr Aleksandar Peranović smatra da je Strategija prazna priča. Rekao je da vlast u Šapcu kritikuje Republičku, a da zaboravljaju šta se dešavalo 2007. godine kada su poljoprivrednici blokirali most na Savi, i kolika je tada bila cena svinja. Peranović je izjavio da bi ozbiljnije bilo da je Šabac podržao republičku ideju o udruživanju.
Gradonačelnik Zelenović je izjavio da mu se “digne kosa na glavi kad vidi momke odbegle iz grada kako brinu o poljoprivredi“. Istakao je da je cilj da poljoprivrednici od svog rada zarade 2,5 puta više, i pitao opoziciju šta oni nude.
Aleksandar Pajić je odgovorio da je to sve samo stavljeno na papir i da nije ostvarivo.
Gradonačelnik je istakao da nema s kim da razgovara u Ministarstvu poljoprivrede jer ministarka ne odlučuje o poljoprivredi nego neko ko sedi u kabinetu kod premijera. Takođe je rekao i da je svako ko je imao dobronamerne primedbe imao priliku to i da kaže, ali da nije stigao ni jedan amandman na ovu tačku.
Nakon sve polemike Negovan Stanarčić je tražio repliku, jer se, kako je naveo, prepoznao u gradonačelnikovom “momku iz grada“.
-Vama, momče, izričem opomenu, nije imao razumevanja predsedavajući prim. dr Slobodan Mirković.
Strateški plan za socijalnu politiku grada urađen je za period od 2016. do 2020. godine. Dragana Milosavljević, šef Odeljenja za dečju, socijalnu i zdravstvenu zaštitu navela je da ovaj dokument podrazumeva razvijanje novih socijalnih usluga i unapređenje postojećih.
-Kao važne ciljne grupe definisani su deca i omladina, nezaposlena lica, stari, osobe sa invaliditetom i Romi. Kao posebna nova ciljna grupa su porodice za palijativnim bolesnicima, porodice sa licima koja imauju intelektualne poteškoće i mentalne smetnje i porodice u riziku, rekla je Milosavljevićeva.
Dejan Jovanović iz SNS je izneo primedbu da je o ovome trebalo pričati od početka, a ne pred izbore i smatra da će kroz socijalnu politiku pokušati da se utiče na glasače.
Strategija sporta usaglašena je sa republičkom i doneta je za period od dve godine. Prioritet je stavljen na četiri segmenta: sport dece i omladine, rekreativni i sport osoba sa invaliditetom, vrhunski sport i sportsku infrastrukturu.
Kritike opozicije nisu izostale ni po ovoj tački i odnosile su se uglavnom na to da se za pojedine klubove izdvajaju ogromna sredstva, a da rezultati izostaju. Pohvaljeno je što je najavljena izgradnja atletske staze, zajedno sa Republikom.
Za direktora JUP “Plan“ imenovana je Milena Zindović, dosadašnja v.d. te funkcije. Srećko Đurić je imenovan za direktora JKP “Toplana Šabac“.
Jedna od tačaka koja je privukla dosta pažnje bila je ona kojom je gradonačelniku dato ovlašćenje da sprovede proceduru prodaje svih grla ergele “Džokej“.
Donet je i operativni Plan odbrane od poplava na vodotocima drugog reda.
Na Skupštini su još usvojeni i Predlog o mesnim zajednicama, odluke o otuđenju, kao i o davanju na korišćenje nepokretnosti iz javne svojine, Odluke o prestanku važenja odluke o osnivanju Fonda za protivpožarnu zaštitu, kao i niz izmena i dopuna planova generalne regulacije. Promenjeni su i pojedini članovi upravnih odbora Predškolske ustanove, OŠ “Janko Veselinović“ i Doma zdravlja.
Kome pripada Aprilska nagrada
Jedna od dopuna dnevnog reda bilo je Rešenje o razrešenju sekretara Komisije za dodelu Aprilskih nagrada i imenovanju novog. Umesto Ane Topalović, tu funkciju će obavljati Milica Gačić Nikolić. Ovo je ponovo pokrenulo polemiku da li je prva Aprilska nagrada dodeljena zasluženo. Blaža Knežević iz SNS kritikovao je što je priznanje otišlo u ruke Olje Bećković i istakao da je trebalo da bude dodeljeno svima koji su branili Šabac od poplava u maju 2014. godine.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa