19. avgust 2010.19. avg 2010.
TRAGOM NAŠIH NAPISA

NAUKA I UMETNOST U JEDNOM BIĆU

Goran Topalović, rođeni Šapčanin, od postdiplomca elektrotehnike i privrženika umetnosti Istoka, pre nepunih 13 godina u Americi, do inženjera softvera u firmi za telekomunikacije u Nju Džersiju, i selektora, producenta i umetničkog direktora Njujorškog festivala azijskog filma
Dok sa Goranom Topalovićem, (36), magistrom elektrotehnike i softver inženjerom, zaposlenim u poznatoj američkoj firmi za telekomunikacije u državi Nju Džersi, u njegovoj porodičnoj kući u ulici Stojana Novakovića, u rodnom Šapcu, razgovaramo o poslu u Americi, još više o svetu umetnosti, posebno filmskoj, i posebno dalekoistočnoj, kojima je uvek pripadao deo njegovog srca, prisećamo se naših druženja u Džersiju i Njujorku 1997. godine, i Goranove vezanosti za likovnu umetnost i svet boja.
O prvom susretu sa Goranom Topalovićem, rođenim Šapčaninom u Americi, tada postdiplomcem elektrotehnike na čuvenom univerzitetu “Radgers“, “Glas Podrinja“ je objavio tekst “Elektroni u boji“. Zabeleženo je, tom prilikom, da je Goran u “Ameriku stigao 1991. godine. Došao je kod ujaka Zorana Gajića, profesora univerziteta, poznatog svetskog naučnika u oblasti atomistike (Linearni sistemi). Prethodno je Goran u Šapcu završio Osnovnu školu “Vuk Karadžić“ kao đak generacije i dva razreda gimnazije. Treći i četvrti razred je u Americi, kako sam kaže, i bez dovoljnog znanja engleskog jezika, sa mnogo manje napora nego u gimnaziji rodnog grada, lako završio. A to “lako“ bilo je dovoljno dobro da bude oslobođen mature. Iako prirodno predodređen za društvene nauke, za jezike, filozofiju, umetnost, Goran je ““ podržan od ujaka Zorana ““ upisao Elektrotehnički fakultet na “Radgers univerzitetu“, odsek arhitekture kompjutera, redovno prisustvovao predavanjima, predano učio i ““ uspeh nije izostao. Sa najvišim ocenama, sa samo 23 godine, završio je studije kao jedan od najboljih u klasi, što mu je omogućilo i upis na postdiplomske studije.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa