3. mart 2016.3. mar 2016.
RADIONICA ZA TATE POSTALA PRAKSA U PU “POLETARAC“ U KOCELjEVI

OČEVI I DECA MAMAMA NA DAR

Život brzo prolazi i zato ugrabite roditeljstvo i uživajte u njemu jer će biti kasno
Radionice u kojima učestvuju mame su česta slika u koceljevačkom vrtiću. Međutim, već petu godinu za redom, povodom 8.marta, vaspitačice Dragica Gaga Petković i Mila Sarić praktikuju održavanje radionice u kojima zajedno sa decom svoju kreativnost u izradi poklona za mame i supruge prezentuju očevi.
Za mnoge od očeva ovo je potpuno novo iskustvo.
- Radionica i uopšte druženje sa decom je veoma zanimljivo. Do sada nisam imao priliku da učestvujem u njoj ali bi svakako trebala da postane tradicija - rekao je Miroslav Jovanović, otac trogodišnje Milica koja je uz tatinu pomoć napravila poklon mami Jasni za praznik žena.
- Mi smo organizovali radionicu koja se odnosi na druženje tata, dece i vaspitača. Ova radionica traje već pet godina i zapravo je prerasla u tradiciju. Ideja nam je bila da tate uključimo aktivno u tu priču, da ih pozovemo na zajedničko druženje. Ranije smo očeve retko viđali jer su oni uglavnom bili zaposleni a mame su bile zadužene za dovođenje dece u vrtić i za realizaciju svih aktivnosti vezanih za boravak deteta u obdaništu. Stoga smo odlučili da povodom Dana žena u radionicu uključimo tate - kaže vaspitačica Gaga koja se sa najmlađim stanovnicima ove opštine druži već tri I po decenije, od početka rada PU “Poletarac“.
Upoređujući decu nekad i sad smatra da su najmlađi danas veoma informisani o mnogo čemu, da su uključeni u nove tehnologije te da brže dolaze do informacija, ali da je, za razliku od mališana od pre tridesetak godina, novim generacijama često nedovoljno razvijen govor kao i da se socijalizacija odvija sporije.
- Govor zapravo često nije dovoljno razvijen a deca nam se igraju jedna pored drugih. Zajedničke igre se ostvaruju uz naše velike napore i to naravno treba da nas brine - izjavila je vaspitačica sa najdužim radnim iskustvom u koceljevačkoj predškolskoj ustanovi i ocenila da su deca danas prezaštićena te da su u poređenju sa starijim generacijama mališana nesamostalnija i nespremnija za adekvatno reagovanje u banalnim situacijama.
- Najčešće rečenice koje danas čujemo pri susretu roditelja i dece su “Nemoj da se isprljaš“ ili “Što si se isprljao“. Bitnije je ne uflekati neko “fensi“odelo koje je pretesno i potpuno neprilagođeno deci. Koleginica i ja smo uspele da u saradnji sa roditeljima vratimo trenerke u našu grupu. Takođe smo shvatile da u velikom broju slučajeva jedini boravak napolju u toku dana je onaj koji je organizovan u okviru dnevnog boravka u vrtiću a da kući deca vreme provode ispred kompjutera ili televizora gledajući nekakve strašne crtane filmove u kojima je propagirano nasilje i onda se svi čudimo kada deca postanu agresivna i kada se u školama uoči vršnjačko nasilje - ističe Dragica koja smatra da našoj deci najviše fali da ih odrasli slušaju, ali aktivno.
- Roditelji i odrasli uopšte veoma greše kada dečie potrebe svode na kupovinu slatkiša ili igračaka. Neophodno je da ih slušamo i da čujemo šta su zaista njihove potrebe. Moja poruka za sve roditelje je da život brzo prolazi i zato ugrabite roditeljstvo i uživajte u njemu jer će biti kasno, ne možete ga stići - poručila je Gaga.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa