3. mart 2016.3. mar 2016.
RADNIČKI I MAČVA ““ POZNANICI SKORO VEK STARI

Stari rivali i prijatelji

Dok ovo čitate, verovatno Vam je poznato da li će se, za trofej pobednika Kupa OFS Šabac, boriti Mačva ili Radnički, da li su treneri izveli najjače sastave (svakako je liga daleko bitnija za oba kluba) i da li je slavio stariji brat opravdao ulogu favorita ili je mlađi napravio iznenađenje, no poštovanje tradicije dva šabačka velika kluba, dva od četiri najstarija sportska kolektiva grada koja još traju, rivalstvo i drugarstvo koje ih krasi gotovo vek, obavezuju nas da posvetimo koji red Mačvi i Radničkom, da se osvrnemo na blisku prošlost, a o utakmici odigranoj u sredu, više u sledećem broju.
Okršaju u polufinalu Kupa Šapca prvi je zvanični duel ovih dva kluba od 30. marta 2010. godine. U istom takmičenju, samo u finalu, na stadionu Mačve, sastali su se nasjtariji klubovi grada. Onda zonaš, „Radnički Zorka“ pobedio je srpskoligaša, „Mačvu“ 2:1 i pobednički pehar poneo u svoje vitrine.
Baš u ovom takmičenju klubovi su odigrali više od deset mečeva. Prvi put u Kupu 1957. godine. Na početku, pobede je odnosio stariji tim, dok je 80 ““ ih, niz stvorio „mlađi brat“. Pamti se utakmica 1975. kada je, posle produžetaka, Mačva slavila 5:4.
Krajem prošlog veka timovi su nekoliko sezona bili ligaški rivali u ondašnjoj grupi Srpske lige. Međusobni mečevi imali su različite ishode, nešto uspešnija bila je Mačva. U sezoni 2000/2001. izborila je kroz baraž sa ekipom Omladinca i plasman u ondašnju Drugu ligu „Zapad“. Takmičili su se „crveno ““ crni“ punih šest sezona u drugom rangu, a potom je usledila nova selidba u Srpsku ligu. Šabački „crveni“ igrali su od 2003. zonski rang, različite grupe, da bi u sezoni 2007/2008. morali u Okružnu ligu, gde su prveli jednu sezonu, a potom se vratili u Zonu „Drina“, baš u šampionatu kada su „crveni“ i „crveno ““ crni“ odigrali poslednji zvanični duel.
Od te utakmice marta 2010., „Mačva“ je uspela na jednu sezonu, da se vrati u Prvu ligu, ali tu se zadržava samo godinu dana. Leta 2010. godine, zbog finansijkih problema „Radnički Zorka“ prestaje da se takmiči i tri godine je klub van ligaškog fudbala. Tek 2013. godine, nekoliko bivših igrača obnavlja rad kluba, kreće od najnižeg rang. U dve sezone osvaja titule u Opštinskoj i Međuopštinskoj ligi i trenutno je deo Mačvanske okružne lige.
„Mačva“ i „Radnički“ su treći i četvrti sportski kolektiv grada po starosti. Tokom čitave istorije, iako je postojao drugarski rivalitet, krasila ih je dobra saradnja. Mnogi igrači koji nisu imali mesta u jednom, karijeru su gradili u drugom klubu. Teško je nabrojati sve one koji su nosili dres oba kluba ili kalili trenerski zanat. Neka od imena su Baća Jurišić, Diša Stefanović, Nebojša Zlatarić, Zoran Viještica i mnogo drugi.
„Borac“ deo gradskih derbija
Upravo u pomenutom višegodišnjem „vakumu“ duela Mačve i Radničkog, gradske derbije Šapčani su gledali kroz okršaje Borca i Mačve. Tri puta su timovi odmerili snage u finalu Kupa Šapca. Najpre je 2011. godine slavila „Mačva“ 2:0, a potom su dve uzastopne godine slavili igrači trećeg šabačkog kluba, na penale 2012. i 3:2. 2013. godine. „Borac“ i „Radnički“ nisu nastupali u istom rangu, ali su igrali nekoliko prijateljskih utakmica u prethodne tri godine.
D. Blagojević

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa