3. mart 2016.3. mar 2016.
DEO KOALICIJA SA REPUBLIČKOG NIVOA NIJE PRENET I NA LOKALNI

PROMENA PARTNERA UZ SAGLASNOsT CENTRALE

Nova Srbija, Srpski pokret obnove i Zeleni Srbije za lokalne izbore u Šapcu odabrali drugačije koalicione partnere u odnosu na centrale stranaka
Uoči svakih srpskih izbora, najzanimljivije pitanje pred širokim biračkim masama je: „Ko će sa kime“. Uz prateću analizu raznoraznih komentatora srpske stvarnosti i dobronamerne savete, spoji se tu i tamo, pomislili bi, mnogo toga ne spojivo. E, iz tog nespojivog nastanu veliki savezi, koji bi po nekakvoj nevidljivoj sili, bilo logično da se stvore i na lokalu, ali to nije pravilo.
I naš Šabac nije izuzetak. Mnogobrojni su primeri razmimoilaženja centralne i lokalne liste. Da li lokali ne slušaju centralu, da li postoji prećutna saglasnost, da li to nervira „velike“ stranke oko kojih se okupljaju one manje, pitanja su na koje nam odgovore daju naši, šabački političari.
Predsednik Okružnog odbora Nove Srbije Božidar Katić ne očekuje nikakve probleme sa rukovodstvom stranke zbog odluke da šabački odbor stranke, na čijem se čelu nalazi jedan od najvernijih saveznika Srpske napredne stranke Velimir Ilić, na lokalnim izborima nastupi u koaliciji „Pobeda za Šabac“. Koalicija „Pobeda za Šabac“ okupljena je oko „Zapadne Srbije“ i aktuelnog zamenika gradonačelnika Šapca Nemanje Pajića.
- Nismo uspeli da napravimo dogovor sa SNS u Šapcu, a uspeli smo sa „Pobedom za Šabac“. Šta god da se desi, mi ćemo se tog dogovora pridržavati. Sa aktuelnim koalicionim partnerima smo se dogovorili još pre nego što je uspostavljena koalicija na republičkom nivou. Bavimo se gradskim problemima i nismo imali vremena da čekamo na sporazum u Beogradu ““ kaže Katić.
Još jedna stranka je na republičkom nivou postigla je sporazum sa SNS, a u Šapcu se odlučila za „drugu“ stranu ““ koaliciju okupljenu oko „Zajedno za Srbiju“ i aktuelnog gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića. Radi se o Srpskom pokretu obnove.
- Na parlamentarne i lokalne izbore nastupamo sa jedinstvenom porukom : „Tim koji dobija“. Na republičkom nivou podržavamo premijera Aleksandra Vučića, zbog spoljne politike koja je ujedno i politika SPO. Kada je reč o loklanim izborima, podržavamo aktuelnog gradonačelnika Nebojšu Zelenovića. Zadovoljni smo saradnjom sa gradskom vlašću i želimo da ubuće realizujemo sve projekte koje smo zajednički pokrenuli ““ ističe Živojin Vuletić, prvi čovek SPO u Šapcu.
Prema njegovim rečima, centrala SPO je podržala ovakav izbor šabačkog odbora.
Slična priča je vezana i za Gradski odbor „Šabac Zelenih Srbije“. Ova partija je potpisala koalicioni sporazum sa Socijalističkom partijom Srbije na republičkom nivou, ali na lokalnom u Šapcu njihov partner je, takođe, „Pobeda za Šabac“.
- Rukovodili smo se interesima građana Šapca, jer sebe doživljavamo kao servis naših sugrađana. Razgovarali smo sa lokalnim SPS, ali smo se zbog interesa građana odlučili za koaliciju „Pobeda za Šabac“. Nemamo diktat iz Beograda, ali imamo saglasnost za sporazum koji smo potpisali ““ naglašava dr Dejan Pavlović, predsednik Gradskog odbora Šabac ““ Zelenih Srbije.
Pitanje koje se nameće da li ovakva situacija sa biračkim listićima može da zbuni glasače. Sociolog i glavni i odgovorni urednik dnevnog lista „Danas“ Zoran Panović smatra da takva zabuna nije moguća.
- Cunami efekat obeležiće predstojeće izbore. Autoritet vođe biće presudan. Za stranački život je dobro to što lokalni odbori imaju autonomiju u odlučivanju sa kime će na glasanje, ali za demokratiju je veoma loše to što se parlamentarni i lokalni izbori održavaju istog dana. Neke specifičnosti lokala i lokalni lideri su u opasnosti da podpadnu pod efekat cunamija i da glasovi odu na drugu stranu ““ zaključuje Panović.
NE ZNA BEOGRAD BOLjE OD NAS
Socijaldemokratska partija na čijem se čelu nalazi Rasim Ljajić smenila je Branka Filipovića sa mesta predsednika Gradskog odbora, jer je taj odbor odlučio da na lokalne izbore ide sa koalicijom „Pobeda za Šabac“, a ne sa SNS kako je dogovoreno u Beogradu.
- Mi na takve ultimatume nismo hteli da pristanemo, jer ne može Beograd da bolje zna od nas sa kime možemo da se dogovorimo za koalicioni nastup i samim ti za odgovorno vođenje grada posle izbora ““ ističe Filipović.
N. K.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa