3. mart 2016.3. mar 2016.
U MAČVANSKOM BELOTIĆU HUMANOST MERENA DOBROVOLjNIM DAVANjEM KRVI

NAJBOLjI REZULTAT U MAČVI

Od pre tri godine, kada je na čelo mesne organizacije Crvenog krsta u Belotiću došao ovdašnji vrlo preduzimljiv i vredan žitelj Avram Gišić, broj učesnika u različitim humanitarnim akcijama, a pre svih akcijama dobrovoljnog davanja krvi, višestruko je uvećan. Naime, Gišić je organizaciju preuzeo sa 12 članova, a trenutno ona broji 130. U poslednjoj februarskoj akciji dobrovoljnog davanja krvi (prvoj u ovoj godini) pozivu mesne organizacije se odazvalo 92 člana, a krv je dobrovoljno dalo njih 71. To je, ocenjuju bolji poznavaoci ovog humanog posla, veoma dobar rezultat ili bolje rečeno najbolji u Mačvi.
- Iz godine u godinu povećava se broj dobrovoljnih davalaca krvi u celoj opštini. Nas posebno raduje što u tom broju ima dosta mladih i onih koji prvi put dobrovoljno daju ovu dragocenu tečnost, spašavajući time nečije živote, kaže Dražen Pavić, sekretar Crvenog krsta u Bogatiću, posebno hvaleći rezultate mesne organizacije u Belotiću.
S druge strane Avram Gišić, ističe veliki doprinos u uspešnom organizovanju akcija dobrovoljnog davanja krvi svih svojih saradnika, a posebno onih koji i pored obrade više hektara oranica, pronađu vremena za humanitarni rad.
- Imamo i druge neophodne uslove, a to su tople prostorije škole i Doma kulture u kojima najčešće sprovodimo ove akcije. Pomaže nam dosta i lokalna samouprava, mesna zajednica i brojni ovdašnji mali privrednici, bez čijeg doprinosa sigurno ne bi bili ovako uspešni, a hvale naše zalaganje i u šabačkoj bolnici čiju mobilnu ekipu za transfuziju krvi redovno dobro ugostimo, dodaje Gišić.
U februarskoj akciji, pored dobrovoljnog davanja krvi ovdašnji žitelji potpisali su i 23 donatorske kartice, želeći da i na taj način drugima spasu život.
Prosek dobrovoljnih davalaca krvi u Belotiću je 30 godina, a proteklog februara njih 17 prvi put je dalo drv. Za polovinu avgusta, ove godine zakazana je druga ovogodišnja akcija dobrovoljnog davanja krvi u kojoj se očekuje još veći odziv.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa