3. mart 2016.3. mar 2016.
ZAVRŠENO 20. MEĐUNARODNO TAKMIČENjE MLADIH PIJANISTA

PRAZNIK MUZIKE

U Muzičkoj školi „Mihailo Vukdragović“ od 1. do 4. marta devedeset osnovaca, srednjoškolaca i studenata iz BiH, Makedonije, Hrvatske, Mađarske, Poljske i Srbije pokazalo svu raskoš muzičkih talenata. Laureat mlađe kategorije Una Miljuš iz Zemuna, a starije Lovre Marušić iz Zagreba
Završnim koncertom najboljih održanim pršlog petka u sali Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“, dodelom diploma i nagrada, uspešno je privedeno kraju 20. Međunarodno takmičenje mladih pijanista. Za titulu naboljih ovog puta takmičilo se devedeset osnovaca, srednjoškolaca i studenta u šest kategorija iz BiH, Makedonije, Hrvatske, Mađarske, Poljske i Srbije. Eminentni stručni žiri iz Mekedonije, Hrvatske, Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država, Poljske, Švajcarske, Rusije i Srbije imao je izuzetno težak zadatak. Kao što to obično biva među mnogobrojnim mladim talentima dodeljen je veliki broj prvih, drugih i trećih nagrada, ali i pohvala. Pobednici treće kategorije sa osvojenih 99,25 bodova Uni Miljuš, učenici Muzičke škole „Kosta Manojlović“ Zemun u klasi Radojke Ivanović pripala je titula laureata mlađih kategorija, dok je pobednik šeste kategorije sa osvojenih 97,67 poena Lovre Marušić, student pete godine Muzičke akademije u Zagreb u klasa prof. Ljubomira Gasparović i razmus student u Vajmaru, Austrija, kod prof. Grigory Gruzmana proglašen za laureata starijih kategorija.
- Ovo takmičenje je već preraslo u prestižno takmičenje ne samo u okvirima naše države nego i šire što nam pričinjava veliko zadovoljstvo. Žiri je međunarodni, a dolaze nam kandidati sa svih strana sveta. S ponosom možemo da kažemo da imamo veliku tradiciju, samim tim i veliku odgovornost da u budućim godinama sve ovo podignemo na još viši nivo - rekao je prof. klavira Miloš Milutinović, organizator prestižnog takmičenja.
I ovoga puta domaćini su pokazali izuzetan takmičarski duh. U prilog tome ide devet prvih nagrada i to tri u pretkategoriji, dve u prvoj i četiri u drugoj kategoriji.
- Nije bilo teško na takmičenju. Žiri nije bio strog. Mislim da su bili veoma dobri. Drago mi je što sam pobedio jer mi je ovo prvo takmičenje. Volim da sviram na klaviru, a nadam se da će me tata naučiti da sviram harmoniku - izjavio je osmogodišnji Vuk Mihailović, klasa prof. Dragomira Bratića, pobednik pretkategorije sa osvojenih sto bodova, posle nastupa na koncertu.
Za očekivati je bilo, s obzirom na uspehe prethodnih godina, da i četiri godine starija Irina Brodić u klasi prof. Helene Davidović, postigne još jednu „stotku“ i to ovog puta u drugoj kategoriji.
- Bilo je super. Još bolje sam se osećala zato što sam svirala pred mojom publikom u mom gradu. To mi je dalo dodatne energije. Zato sam možda i bolje svirala. Ništa mi nije teško kad je u pitanju muzika zato što to jako volim i uživam dok to radim - dodala je sa osmehom ova nadasve talentovana devojčica.
Aplauz pored učesnika koncerta, pobednika i dobitnika prvih nagrada, dobili su i klavirski pedagozi za svoju posvećenost u izgradnji budućih pijanista. Jednom od njih, pripalo je i vredno priznanje u vidu Pedagoške nagrade „Matusja Blum“ koja se od 2011. godine dodeljuje istaknutim klavirskim pedagozima, koji deluju ili su delovali na prostorima bivše Jugoslavije, za višegodišnje izuzetne rezultate na polju klavirske pedagogije i vaspitanja mladih pijanista.
- Meni je zaista izuzetna čast i posebno zadovoljstvo što baš ja dodeljujem ovu nagradu prof. Milici Šnajder. Čuli ste biografiju Matusje Blum ali možda ne znate, kao mi neki stariji pedagozi, koliko su divni cvetovi tog jednog drveta sa dubokim korenjem. Cvetovi pijanizma danas koji su sve lepši i sve veći i koliko je to divno pratiti. Još jednom čestitam svima na ovom divnom prazniku muzike koji je toliko važan ne samo za decu i vaspitanje uopšte pijanističke omladine, već i očuvanje duhovnosti jednog naroda - rekla je Zlata Maleš, nekdašnji student u klasi prof. Matusje Blum i dobitnica nagrade 2014. godine.
Vidno uzbuđena prof. Milica Šnajder, jedna od prvih studenata Matusje Blum, pijanistkinja koja je nastupala širom Evrope, bivšeg Sovjetskog Saveza i drugih delova sveta, obraćajući se publici izrazila je svoju zahvalnost gradu, školi i sredini koja je imala toliko razumevanja da ustanovi nagradu za klavirskog pedagoga sa imenom njene profesorke sa kojom je sarađivala pedeset godina.
- Slab sam govornik a sad sam potpuno pritisnuta emocijama. Velika mi je čast i zadovoljstvo. Previše sam dirnuta ovom nagradom. Ovakvo takmičenje kao što je bilo prethodnih dana najbolje je pokazalo koliki je značaj instrumentalnog pedagoga. Koliko je lekar odgovoran i važan za zdravlje pacijenta, toliko je važan i klavirski pedagog za uspeh. Hvala sredini, školi i upravi škole koja je ustanovila ovakvu nagradu. Zahvaljujem što je ta nagrada dobila ime Matusje Blum. Ona je bila istinski, najveći klavirski pedagog u bivšoj Jugoslaviji u drugoj polovini dvadesetog veka. Hvala vam što je ta čast i sreća zapala meni da dobijem tu nagradu.
DEVET VELIČANSTVENIH
Najboljim učenicima Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“ uručene su diplome za ostvaren uspeh na 20. Međunarodnom takmičenju mladih pijanista. Osvajači prvih nagrada u pretkategoriji su Mihajlo Spasić u klasi Helene Davidović, Lena Kijurina u klasi prof. Mirjane Vasić, prvoj kategoriji Neda Dačević u klasi prof. Marije Gođevac, Strahinja Jovanović u klasi Ivana Geratovića, i drugoj kategoriji Milica i Tamara Mihailović u klasi prof. Dragomira Bratića, Aleksandra Milutinović u klasi Ivana Geratovića. Pobednici sa osvojenih sto bodova u pretkategoriji Vuk Mihailović u klasi Dragomira Bratića i drugoj kategoriji Irina Brodić u klasi Helene Davidović.
Sviram zato što volim. Nisam razmišljala o žiriju nego samo kako ću da odsviram. Ovo mi je jedna od omiljenih nagrada samim tim što sam se takmičila u trećoj kategoriji i sa starijima od sebe. Šabac volim kao grad. Takmičenje je divno i zbog organizacije i zbog drugara. Jako je lepo.
Una Miljuš, laureat mlađih kategorija
Ovo je moj prvi dolazak općenito u Srbiju tako da me i sama ta činjenenica veseli. Bila mi je čast nastupiti ispred takvih ljudi, takvih muzičara pobednika velikih natecanja. Publika je ovde jako gostoprimljiva. Drago mi je svirati ispred ljudi koji su došli čuti zapravo ono vrijedno u glazbi. Svaki put kada naletim na takvu publiku, pogotovo na Balkanu, a to se desilo i u Šapcu, izuzetno mi je drago. Zahvaljujem se svima. Drago mi je što sam pobijedio. Veselim se dogodine doći tu i svirati koncert na otvorenju.
Lovre Marušić, laureat starijih kategorija
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa