3. mart 2016.3. mar 2016.
ODRŽANO PREDAVANjE U KULTURNOM CENTRU U ŠAPCU

VASPITANjE BEZ ŠTAPA I ŠARGAREPE

Pet autoritarnih vaspitnih sistema napravilo je haos u porodici i dovelo do porasta agresije u društvu. Ima li izlaska iz začaranog kruga?
U velikoj sali Kulturnog centra, u četvrtak je održano predavanje „Vaspitanjem bez kazne i nagrade do smanjenja nasilja u porodici, školi i društvu“ Milice Novković, profesorke književnosti u penziji, koja se već decenijama uspešno bavi pedagoškim radom i porodičnom terapijom.
- Čovečanstvo je došlo do zida i pitanje je da li ćemo u samouništenje, ili u Ljubav. U nekoliko godina koje predstoje, vodiće se velika bitka za ljubav, čovečanstvo nema još mnogo vremena, reči su kojima je autorka knjige „Porodični bukvar“, započela svoje obraćanje pedagozima i učenicima.
Ljubomir Nenadović je davno napisao da su dve najteže stvari na svetu dobro državom upravljati i dobro dete vaspitati. Ako pogledamo svet u kome živimo, jasno je da smo negde zalutali. Glavne prepreke životu u ljubavi i dobroti, pre svega u porodici, Milica vidi u pet pogrešnih modela vaspitanja, a to su: prinuda, pozitivno uslovljavanje, prezaštićivanje, verbalizam i zloubotreba imitatorskog oblika učenja, putem negativnih sadržaja virtuelne i auditivne stvarnosti.
- „Plišano“ vaspitanje koje nam je nametnuto poslednjih godina, ispralo nam je mozgove da ne smemo da grdimo i tučemo decu. Gde god su nam zamenili štap šargarepom, imali smo negativno uslovljavanje. Da se razumemo, nisam pristalica ni štapa, ali, deca su nam upropašćena za kratko vreme, nastao je haos u porodici.
Prema rečima ove energične i živahne žene (iako joj je 69 godina), ako roditelji tuku decu, onda ono nema zdravu ljutnju, koja ga vodi u zdravu akciju, nego agresiju, a ukoliko se deca potkupljuju, od izvorne, roditelji prave interesnu radost kod dece, koja postaju gospodari u porodici.
- Deca su zavladala svetom, to je nedopustivo. Kad se krene sa šargarepom, dobija se monstrum. Najgora je kombinacija štapa i šargarepe, to vodi u šizofreniju. Rastužilo me je kad sam videla prednacrt Zakona o porodici, počeće da oduzimaju decu od roditelja koje su naučili da ih pogrešno vaspitavaju.
Da li se može izaći iz začaranog kruga autoritarnosti? Može, kaže Milica, ali polako, poštujući redosled koraka petoelementne strukture. Tvorac autentičnog, stvaralačkog sistema vaspitanja, objasnila je priču pomoću mape.
- Dete se rađa sa pet izvornih emocija, a to su ljutnja, radost, briga, tuga i strah. Ako se odvoji od izvornih emocija, strukture se povlače negativno. Ako dete stavite pred televizor, ono koristi samo oči, ne razvija um. Televizor daje ton, sliku, muziku, a mozak „na otavu“. To onemogućava malom biću da razvija svesnost. Ako detetu do sedme godine niste čitali, pričali, pevali, ono se neće razvijati. Ukoliko se dete neprekidno pozitivno uslovljava, u sedmoj godini, kada dolazi do razvoja svesnosti, ono vidi hrpu igračka, stvari i kučića koje mame šetaju i hrane, shvati da to nije ljubav i nema više radosti. Dete se umiri, gubi želju i volju, isključuje se iz života.
Stvaralačko vaspitanje polazi od istine da je čovek božansko biće, koje se rađa sa klicama Dobrote i Ljubavi, emocijalne, socijalne, mentalne i duhovne inteligencije, sa pozitivnim potencijalom za razvoj duha i tela. Model kazne i nagrade biva zamenjen strpljivim razumevanjem i objašnjavanjem, praštanjem i ispravljanjem dečjih grešaka, budeći u detetu stvaralačko jezgro sa kojim i dolazi na ovaj svet. Odgoj za stvaralaštvo, prema autorki, podrazumeva samoinicjativu, samoučenje, jačanje samosvesti u detetu, uspostavljanje ravnoteže između racionalne i emocionalne inteligencije, negovanje urođene dečje religionosti i otkrivanje talenata, razvijanje ukupnog potencijala.
Milica je otvoreno govorila o seksu, muzici, drogama, ratu koji se danas vodi između muškaraca i žena - Naše suštinsko biće je iskrivljeno zato što smo bili ili pod štapom, ili pod šargarepom. Moramo da se ucelovimo, drugačije nećemo opstati.
Veliku nadu polaže u generacije rođene između 1985. i 2.000, „poluplišane“, kako ih zove. Njima je posvetila knjigu Bit(ka) ljubavi, „koja će pomoći mladima da shvate gde smo mi pogrešili“, a koja uskoro izlazi iz štampe i imaće svoju promociju u Kulturnom centru u Šapcu.
U svemu što radimo, trebalo bi da imamo krug. Kada obiđemo svih pet krugova mnogo puta, postajemo majstori svog zanata i u jednom trenutku se dogodi skok. Budi se duša i počinje da peva, inicira Ljubav i Slobodu, čovekovo biće se obožuje. Tada krećemo ispočetka, u novi krug.
Nemamo više vremena za glupa predavanja, treba nam svesnost. Planeta gori, a čovek sa njom sagoreva. Naš je zadatak da pronađemo znanja koja nam omogućavaju da uđemo u svesnost.
M. Filipović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa