3. mart 2016.3. mar 2016.
INTERVJU SA DR VESNOM RADAKOVIĆ

BUBREŽNE BOLESTI

Svetski dan bubrega obeležava se 10. marta na inicijativu Međunarodnog društva za nefrologiju i internacionalnog udruženja Fondacija za bubreg u više od 100 zemalja širom sveta. Cilj je podizanje svesti o važnosti bubrega, organa koji ima ključnu ulogu u održavanju života i o učestalosti bolesti bubrega, o kojima se nedovoljno zna. Slogan ovogodišnjeg Svetskog dana bubrega „Bolesti bubrega kod dece ““ sprečimo na vreme“ upozorava javnost da postane svesna činjenice da bolesti bubrega utiču na milione ljudi širom sveta, uključujući i decu.
O važnosti ovog organa i opasnostima koje nose bubrežne bolesti, razgovarali smo sa dr Vesnom Radaković, pedijatrom na užoj specijalizaciji iz nefrologije.
Koje su funcikije, pored primarne ““ izlučivanje štetnih produkata metabolizma, koje obavljaju bubrezi u čovekovom organizmu?
- Glavna funkcija bubrega je izlučivanje toksičnih produkata metabolizma i viška tečnosti iz organizma, regulacija vode, elektrolita, acidobazne ravnoteže, regulacija arterijskog pritiska, sekrecija hormona.
Šta se dešava kada bubrezi ne rade pravilno?
- Kada bubrezi ne rade pravilno doći će do poremećaja svih funkcija koje bubrezi obavljaju, u zavisnosti od toga da li je oštećenje nastalo akutno (naglo) ili kao posledica postepenog, progresivnog i trajnog propadanja oba bubrega, javiće se različiti simptomi, znaci i različiti poremećaji: kardiovaskularni (arterijska hipertenzija i hipertrofija leve komore srca), metabolički (acidoza, rezistencija na insulin, hiperlipidemija), hematološki (anemija), endokrinološki (rezistencija na somatotropne hormone, hipergonadotropni hipogonadizam, smanjena proizvodnja eritropoetina), koštani (renalna osteodistrofija) i vodeno-elektrolitne poremećaji (hiponatrijemijska dehidratacija, hipervolemija i hiperkalijemija).
Koje su najčešći uzroci bolesti bubrega?
- Kod odraslih najčešći uzročnici hronične bubrežne insuficinecije su glomerulske i tubulointersticijumske bolesti, a danas u razvijenom svetu sve veću ulogu imaju šećerna bolest i hipertenzija. U našoj zemlji su glomerulske bolesti još uvek vodeći uzrok, a nakon toga dolaze nasledne cistične bolesti bubrega, glomerulokskleroza, šećerna bolest i grupa tubulointersticijumskih bolesti uključujući i Balkansku endemsku nefropatiju.
Šta je karakteristično za oboljenje koje ste pomenuli, poznato kao Balkanska endemska nefropatiija?
- To je porodično hronično oboljenje bubrega žitelja ograničenih regiona Srbije, BiH, Hrvatske, Rumunije i Bugarske. Javlja se najvećim delom duž pritoka Dunava, ali i pritoka reke Drima tj . duž aluvijalnih ravni. Ne ispoljava se pre dvadesete, a najčešće između 30 i 60 godine života. Karakteriše je udruženost sa visokim stepenom maligniteta urotrakta. Etiologija je nepoznata, a manifestuje se sporom progresivnom bubrežnom insuficijencijom praćenu anemijom, bledo sivom bojom kože, tumorima urotelijuma, proteinurijom.
Koji simptomi ukazuju da su bubrezi oboleli?
- Bolesti bubrega mogu da se prezentuju specifičnim kliničkim simtomima i znacima kao što su pojava krvi u mokraći, otoci, bolno i otežano mokrenje , smanjeno izlučivanje urina-oligurija, povećano izlučivanje urina, znacima sistemske i lokalne infekcije, povišen krvni pritisak. Simptomi i znaci mogu biti i neodređeni, i nespecifični. Ozbiljna oboljenja bubrega mogu da protiču asimptomatski ili da predominiraju simptomi i znaci od strane drugih organskih sistema: gastrointestinalnog (povraćanje, muka, anoreksija, gastritis), kardiovaskularnog (povišen krvni pritisak, edem pluća, kardiomegalija), hematološki poremećaji (anemija, poremećaj koagulacije), koštano mišićna bolest (rahitis, osteomalacija, miopatije), metabolički poremećaji (acidoza, intolerancija glukoze, povišen nivo triglicerida), hormonski poremećaji (hiperparatireodizam, smanjen eritropoetin, tireoidni hormon i vitamin D), i imunološki poremećaji.
Zbog čega deca oboljevaju od bubrežnih bolesti?
- Bubrežne bolesti kod dece najčešće su posledica urođenih anomalija bubrega i urotrakta (npr. deca rođena sa samo jednim bubregom ili sa bubrezima koji imaju nenormalnu strukturu, naslednih bolesti (npr. policističnih bolesti bubrega, ), infekcija, primarnih i sekundarnih glomerulskih bolesti, nefrotskog sindroma, sistemskih bolesti (šećerna bolest, lupus), zastoja u oticanju mokraće (opstruktivne anomalije urinarnog trakta, veziko-ureteralnog refluksa sa ponavljanim infekcijama i ožiljnim promenama na bubrezima, vaskularnih bolesti bubrega. U riziku su i deca male telesne mase na rođenju ona koja su imala akutnu bubrežnu insuficijenciju, akutni nefritis, kao i deca sa arterijskom hipertenzijom. Urođene mane i nasledne bolesti bubrega su vodeći uzroci otkazivanja funkcije bubrega u periodu do četvrte godine života. U periodu od 5. do 14 godine života, insuficijencija bubrega najčešće je posledica naslednih bolesti, nefrotskog sindroma i sistemskih bolesti.
Vaša poruka za čitaoce „Glasa Podrinja“.
- Trebalo bi da obrate pažnju i da se jave lekaru ukoliko postoje poremećaji mokrenja (učestalo ili smanjeno izlučivanje urina, bolno i otežano mokrenje, noćno mokrenje ili nemogućnost mokrenja), promene u sastavu mokraće (bakterije, leukociti, krv, proteini, lipidi i kristali u urinu), bol (tup, oštar, povremen, kontinuiran, tipa kolike), otoci (testati, generalizovani), povišen krvni pritisak .
Između 8 i 11% svetske populacije ima hroničnu bolest bubrega, koja ima trend povećanja. Bolesti bubrega moguće je na vreme dijagnostikovati. Kliničkim pregledom uzorka mokraće, krvi i krvnog pritiska, mogu se otkriti rani znaci bubrežne bolesti.
M. Filipović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa