10. mart 2016.10. mar 2016.
ZA SADA SAMO ŠABAC I STARA PAZOVA EMITOVALI MUNICIPALNE OBVEZNICE

DOBAR NAČIN FINANSIRANjA

Mogućnost da javnom emisijom municipalnih obveznica realizuju kapitalne investicije do sada su iskoristili samo Šabac i Stara Pazova. Stručnjaci kažu da je ovaj način finansiranja izgradnje značajnih projekata mnogo povoljniji od bankarskih kredita
Hartije od vrednost sa povoljnijim kamatnim stopama od bankarskih kredita. Tako se mogu opisati municipalne obveznice koje su, za sada, javno emitovali najpre Šabac a potom i Stara Pazova, dva puta. Osim primamljivih, za evro indeksiranih kamatnih stopa, kupovina ovih hartija od vrednosti podrazumeva i direktno odlučivanje o tome šta je jednoj lokalnoj zajednici potrebno.
- To je veoma dobar način angažovanja sredstava. Svi kupci obveznica dobijaju veće kamatne stope nego kad novac ostave na bankarsku štednju. Municipalne obveznice se uvek izdaju tako što se prvo građani pitaju o tome šta im je najvažnije. Na taj način se dolazi do odluke o obimu sredsatva i izradi projekta. Građani ulažu sredstva koja dobijaju nazad, uz primamljivu kamatu koja se ne oporezuje, navodi Đorđe Staničić, sekretar Stalne konferencije gradova i opština.
Emisijom municipalnih obveznica u Šapcu je izgrađen gradski bazen. Gradonačelnik Šapca nema nijednu zamerku na model finansiranja ovog objekta.
- Emisija municipalnih obveznica je za nas bila potpuno nov vid finansiranja. On pruža velike mogućnosti da grad pod povoljnijim uslovima dobije sredstva za realizaciju značajnih projekata. Sa druge strane, zarađuju i građani i privrednici koji u njih ulažu, te je do dobitna situacije za sve aktere, navodi Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca.
Strah od izdavanja ovih hartija od vrednosti je bespotreban, kažu stručnjaci, pošto je postupak koji se završava emisijom obveznica veoma rigorozan.
- Morate da imate banku koja stoji iza emisije obveznica. Pre toga, različita državna tela, poput Komisije za hartije od vrednosti, moraju da odobre izdavanje obveznica. Potrebno je i vreme i dobra priprema projekta, a lokalna samouprava koja želi da emituje obveznice mora da dokaže, kroz revizorske izveštaje, da godinama unazad posluje pozitivno, navodi Staničić.
Predstavnici Šapca ovaj vid finansiranja značajnih projekata preporučuju i drugim lokalnim samoupravama.
- Od emisije municipalnih obveznica postoji samo korist, bez ijedne loše strane. Siguran sam da postoje veliki broj projekata koji mogu da se ralizuju na ovaj način. Učešće građana u kupovini obveznica zavisi od njihove nominalne vrednosti, što je cena niža, građani će je pre kupovati. Oni će svakako podržati projekte koji doprinose kvalitetnijim uslovima života u njihovim zajednicama, a u takvim uslovima niko ne može biti na gubitku, kaže Zelenović.
M.Maksimović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa