10. mart 2016.10. mar 2016.
PREDSTAVLjEN PRIRUČNIK ZA DELOVANjE SAVETA ZA BEZBEDNOST

KOORDINACIJA SVIH AKTERA

Priručnik za delovanje saveta za bezbednost u gradovima i opštinama, u čijoj su izradi učestvovali predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Stalne konferencije gradova i opština, uz stručnu podršku OEBS, predstavljen je prošlog četvrtka u Šapcu
Veća bezbednost građana strateški je cilj kojem teži Priručnik za delovanje saveta za bezbednost u gradovima i opštinama, koji je pre sedam dana predstavljen u Šapcu. Prema rečima predstavnika institucija i organizacija koje su učestvovale u izradi ovog dokumenta, saveti za bezbednost moraju biti mesto dogovora građana i policije, uz podršku organa lokalne samouprave, sudova i medija.
- Priručnik je izrađen u sklopu aktivnosti koje je Stalna konferencija gradova i opština imala tokom donošenja zakona o policiji. Tim zakonom je promovisana bezbednost u zajednici, a ovo je način kako da se sve lokalne samouprave upoznaju sa planiranim modelom sprovođenja zakona. U prevenciji moraju učestvovati svi faktori: policija, građani, lokalna samouprava, mediji i sve druge relevantne organizacije i institucije. Imali smo mnogo predloga pri donošenju Zakona o policiji, neki su usvojeni, neki ne, ali ćemo se truditi da u praktični rad saveta za bezbednost implementiramo sve pozitivne aspekte priručnika, naveo je Đorđe Staničić, sekretar Stalne konferencije gradova i opština.
Značajnu podršku u izradi ovog priručnika dala je misija OEBS u Srbiji, čiji predstavnici ističu da je veoma važna jednoobraznost rada svih saveta za bezbednost u republici, te da se na ovaj način Srbija približava modelima koji postoje u Evropskoj uniji.
- Misija OEBS u Srbiji je pomogla Ministarstvu unutrašnjih poslova i Stalnoj konferenciji gradova i opština u kreiranju Priručnika za delovanje saveta za bezbednost u gradovima i opštinama. Trenutno smo angažovani na promovisanju ovog priručnika, Šabac je četvrti grad u kom boravimo, a ostalo nam je da posetimo Beograd, Novi Sad i Čačak, rekao je Stefan Vrdenmark, rukovodilac programa za rad policije u zajednici u misiji OEBS u Srbiji.

Priručnik za sprovođenje lokalnih izbora
Predstavnici Stalne konferencije gradova i opština iskoristili su prošlonedeljni sastanak da gradonačelniku Šapca Nebojši Zelenoviću uruče Priručnik za sprovođenje lokalnih izbora, koji je odštampan dan pre skupa u Hotelu „Sloboda“. Ovaj dokument, u čijoj su izradi učestvovali predstavnici akademske zajednice, Republičke izborne komisije i Stalne konferencije gradova i opština, uskoro će dobiti i druge lokalne samouprave u Srbiji.
M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa