10. mart 2016.10. mar 2016.
IZ PERA UREDNIKA “KOCELjEVAČKIH NOVOSTI“ VEROLjUBA BABIĆA

KOCELjEVA ZA POČETNIKE

Pisac se setio da u vidu rečnika iznese saznanja o celom kraju
Iz štampe je nedavno izašao leksikon “Koceljeva za početnike“, autora Veroljuba Babića, koji je publici predstavljen u biblioteci “Janko Veselinović“ u okviru programa obeležavanja 8. marta.
Prema rečima autora, ideja za ovaj azbučnik pojmova koji su na direktan ili indirektan način povezani sa Koceljevom, rodila se davno, pre petnaestak godina, sa pojavom “Slovara varoši“ u susednoj vladimiračkoj opštini.
Veroljub ističe da je ova knjiga zapravo nezavršena jer na kraju nudi čitaocima prostor za dopisivanje pojmova kojih se on nije setio.
- Namera mi je da ovo bude prvenstveno zabavno štivo o Koceljevi i Koceljevcima. Kada prvi put odem u neki grad najpre nabavim plan grada i lokalne novine. Voleo bih da ovo, umesto plana, bude vodič kroz našu varoš - kaže Babić.
Govoreći o knjizi, profesor Milenko Marković napomenuo je da se u ovom Azbučniku pitome tamnavske varoši daje presek pojmova koje građani susreću svaki dan ali to i ne primećuju, što je prirodno.
- Međutim, kada prođe vreme, i kada se odmaknemo od pojmova i događaja, ovo štivo će nuditi sledećim generacijama činjenice života. Knjiga je pisana dosta vešto. Pisac se setio da u vidu rečnika iznese saznanja o celom kraju - istakao je recezent knjige “Koceljeva za početnike“.
Nakon književne večeri posetioci su imali priliku da u holu biblioteke pogledaju izložbu likovnih radova i čestitki učenika osnovnih škola iz ove opštine, gravure i grafike Ivane Ostojić ali i da degustiraju stare ljutičke kolače, delo vrednih domaćica, i pekarske proizvode lokalnih proizvođača.
Ova izložba je i ove godine imala humanitarni karakter jer su kolači i peciva, posredstvom Centra za socijalni rad, distribuirani do najugroženijih stanovnika ove opštine.
V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa