10. mart 2016.10. mar 2016.
U ŠABAČKOJ FILIJALI NSZ PREDSTAVLjENI JAVNI POZIVI ZA ZAPOŠLjAVANjE

ŠANSA ZA NEZAPOSLENE

U šabačkoj Filijali Nacionalne službe za zapošljavanje prošle srede, 24. februara, na konferenciji za novinare predstavljeni javni pozivi za subvencije za samozapošljavanje, otvaranje novih radnih mesta, zapošljavanje osoba sa invaliditetom, program Stručne prakse i ostali.
- Raspisano je ukupno deset javnih poziva od kojih je većina i ranije postojala. Ove godine došlo je do izvesnih promena i to u smislu poboljšanja. Jedan od najpopularnijih programa je upravo subvencija za samozapošljavanje jer je to jedina mera trajnog zapošljavanja. Prethodne godine Filijala Šabac dodelila je 125 subvencija za samozapošljavanje. Na osnovu našeg praćenja rada prvu godinu poslovanja preživele su devedeset četiri preduzetničke radnje. Prošlogodišnji iznos od 160.000 dinara za ovaj program povećan je na 180.000 dinara. Novina je i to što je smanjena obaveza opstanka tih firmi na dvanaest meseci ““ rekao je Radivoje Mićić, direktor šabačke Filijale.
U skladu sa nacionalnim planom zapošljavanja Vlada Republike Srbije preko resornog ministarstva, a putem Nacionalne službe za zapošljavanje, za realizaciju programa izdvojila je 3,5 milijardi što je za nekih deset odsto više u odnosu na prošlogodišnjih 2,84 milijarde.
- Što se ostalih mera tiče i ove godine najveća pažnja je usmerena prema tzv. teže zapošljivim grupama koje su svrstane u šest segmenata. Između ostalih to su mlađi od trideset, stariji od pedeset godina, lica sa posebnim potrebama, invalidna lica, viškovi zaposlenih, Romi. Sva ova lica imaće veći broj bodova za bilo koju meru nego što imaju ostali ““ dodao je Mićić.
Osvrćući se na realizaciju aktivnih mera u prošloj godini 2.109 lica našlo je zaposlenje direktnim posredovanjem, dok se uz učešće finansijskih mera NSZ zaposlilo 631 lice. Od ukupnog broja posetilaca dva sajma zapošljavanja u Bogatiću i Šapcu nakon šest meseci posao je pronašlo 106 lica.
Detaljnije informacije vezane za ovogodišnje javne pozive mogu se dobiti na sajtu i oglasnim tablama šabačke Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa