10. mart 2016.10. mar 2016.
ALO, ŠABAC!

Hošemo li u Šabac na poplave

Bauljali smo jesenas po kišurini šabačkim vašarom kao pratnja novoizabranog premijera Čivijaške republike Kesić Zorana, pa je on sa neke tezge dohvatio plastičnu pušku i poput pravog političara u kampanji obratio se slučajnim prolaznicima: “Da se naoružavamo, pa da se zapuca!“
Rom koji je prodavao trubice i zastavice živo se zainteresovao za ovo Kesićevo zezanje, ali stvarno. Pa ga je pitao: “Je li, kako se ti zoveš? Za tebe ću da glasam!“
Ajd, možda u Srbiji i ima ljudi koji ne znaju ko je Kesić, svedoci kažu da je i Čeda Jovanović na nekom prijemu mrtav ozbiljan pitao Kesića: “A vi ste?“, gledajući u njega ko da ga prvi put vidi u životu.
Ali nema Srbina koji ne voli neku vanrednu situaciju, jer je to nacionalni prirodni ambijent, te se uvek zalepi za političara koji nosi pušku. Makar i plastičnu.
U poslednje vreme, međutim, primećeno je da građani vole da se zalepe za političara koji nosi decu, a ponekad nosi i džakove.
Vanredne situacije i vanredni izbori postali su nam redovniji nego ikad, prvi put u novijoj istoriji imamo vanredne poplave i vanredene izbore svake dve godine, ali postoji razlika između poslednjih martovskih poplava i onih majskih: ovaj put niko iz beogradske vlasti se nije setio da bi bilo zgodno spasavati Šabac od Šapčana.
Pre dve godine, premijer je predsedavao proširenim sednicama vlade po šablonu nastavnika opštetehničkog obrazovanja. Više puta je držao govore posle kojih je major Gavrilović pao na drugo mesto najvećih oratora. A drug Tito na treće. Iz tih govora smo zaključili, recimo, da u Šapcu, gradu od 70.000 stanovnika, najviše nedostaju osobe muškog pola. Te je premijer poslao par hiljada opisanih osoba koje su po dolasku shvatile da sem njih, Šapcu nedostaju i džakovi, pesak, lopate i organizator.
Nezavisne dnevne novine Informer, kako im piše u zaglavlju, tada su objavile tekst pod naslovom: “Nezavisni mediji planiraju premijera da udave u poplavama“. Izgleda da je u okolini premijera primećen veći broj predstavnika nezavisnih medija u kupaćim gaćama koji vrebaju priliku. Možda su te barabe i htele da udave premijera, al“™ što, kad su takvi heroji, nisu pokušali da udave Vanju Udovičića? - pitali smo se opravdano, jer lako je udaviti premijera, al“™ udavi ti, burazeru, vaterpolistu.
Čitajući novine i gledajući pojedine televizije nekako nam se činilo da su u tim poplavama isplivali svi somovi. Pojava većeg broja somova kapitalaca za vreme poplava nije neuobičajena, kažu ribolovci.
-Ali baš tolikih somova! Takve nikada nismo videli - čudili su se pecaroši na Savi kod Šapca, pokazujući rukama koliki su bili primerci koje su tih dana primetili: “Ovoolikiii!“.
Stvar je zapravo bila sasvim obrnuta od onog naslova u Informeru: srpska vlada je u to vreme pokušavala da udavi šabačku vlast u poplavama, lokalni naprednjaci upali su u gradsku kuću, gde su ih pitali: “Otkud vi ovde?“, a oni odgovarali: “Nas je poplava izbacila“.
Stara uzrečica po kojoj neko izgleda ko da ga je poplava izbacila, dobila je tada svoje žive primerke, šabačke naprednjake, koje je poplava izbacila direktno u kabinet gradonačelnika.
Ne zna se da l“™ je gore zarađivati na nesreći ili na nesreći skupljati političke poene.
Draža Petrović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa