10. mart 2016.10. mar 2016.
JAVNI ČAS U KOCELjEVAČKOJ SREDNjOJ ŠKOLI

SAVREMENA PORODICA I BRAK

S jedne strane roditelji zbog zauzetosti i neznanja nisu u objektivnoj mogućnosti da dovoljno vaspitaju i utiču na decu. Tu funkciju ne vrše dovoljno ni škole zbog njene pretežne orijentacije na obrazovnu funkciju
Funkcije i problemi savremene porodice i braka bila je tema kojom su se na javnom času bavili koceljevački srednjoškolci i njihove profesorke Vesna Kovačević, Vera Pavlović i Tatjana Jeremić, dok su članovi dramske sekcije ove škole pripremili dramski prikaz na temu nasilja u porodici.
- Već nekoliko godina na ovim javnim časovima mi se sa velikim zadovoljstvom bavimo pitanjima i problemima pojedinca i društva i kroz teme kroz koje smo prošli kao što su alkoholizam, religija, ekologija i društvo, pokušavamo da ponudimo neka rešenja i da vas naučimo da se u pojedinim situacijama u kojima se sa tim problemima susrećete setite onoga što ste na ovim časovima čuli da pomognete sami sebi - poručila je prisutnim učenicima jedna od autorki ovog javnog časa, profesor Vesna Kovačević.
Đaci su se podsetili definicije porodice i braka i njihovih osnovnih funkcija te su imali priliku da vide kakvi su savremeni svetski trendovi kada su ove teme u pitanju.
Kako su autori istakli ne postavlja se pitanje da li porodica treba ili ne treba da vrši vaspitno-odgojnu funkciju, već da li ona pod sadašnjim okolnostima to može i u kojoj meri. S jedne strane roditelji zbog zauzetosti i neznanja nisu u objektivnoj mogućnosti da dovoljno vaspitaju i utiču na decu. Tu funkciju ne vrše dovoljno ni škole zbog njene pretežne orijentacije na obrazovnu funkciju.
Za razliku od tradicionalne porodice koja je bila uklopljena u široku mrežu rodbinskih i komšijskih odnosa, savremena porodica je suviše izolovana i okrenuta sebi. Takođe, sve su glasnije kritike radikalnog feminizma koji ističe da se eksploatacija izražava kroz neravnopravnu podelu kućnih poslova. Podaci na koje se feministkinje pozivaju pokazuju da čak i kada je zaposlena, žena provodi dvostruko više vremena obavljajući poslove u kući od muškaraca.
Autori ovog javnog časa su izneli tvrdnje da se u razvijenim zemljama sve češće može čuti mišljenje da preti opasnost od nestanka braka i porodice. Ove tvrdnje se zasnivaju na sve manjoj zainteresovanosti ljudi za stupanje u brak sa jedne strane, kao i na podacima koji govore o sve izraženijem trendu raspada brakova i porodica i porodičnim sukobima.
U zemljama koje danas čine EU u periodu od sedamdesetih godina prošlog veka pa do 2009. godine stopa razvoda braka je porasla sa 0,9 na 2,1 odsto. U Srbiji je ta stopa jedna od najnižih u Evropi i pre šest godina iznosila je 1,1 odsto što je isto kao u Sloveniji i nešto više nego u Italiji i Irskoj. Ali u poređenju sa stopom krajem dvadesetog veka stopa razvoda u Srbiji u prvoj deceniji 21. veka je bila veća.
U našoj zemlji se prema zvaničnim podacima razvodi svaki peti brak, odnosno nešto više od 20 odsto. Na svetskom nivou veliki procenat razvoda beleži se u SAD oko 55 odsto, dok su na dnu liste Japan i Indija sa skoro dva odnosno nešto više od jedan odsto.
Statistika navodi da su najčešći razlozi za razvod u našoj državi bračno neverstvo, neslaganje sa parterovim roditeljima kao i nasilje koje je često povezano sa alkoholizMom supružnika. Najčešće žrtve nasilja u porodici su deca i žene a kao najčešći nasilnici se pojavljuju roditelji oba pola nad decom i muževi nad suprugama. U porodičnom nasilju u Srbiji svake godine strada veliki broj žena koje trpe konstantno fizičko, psihičko i ekonomsko nasilje.

Teška odluka
prijaviti nekog
Prema podacima Centra za socijalni rad u Koceljevi prošle godine evidentirane su 22 porodičnog nasilja što je za 10 manje nego 2014. Najveći broj obaveštenja o izvršenom nasilju dostavljen je iz policije koji su pored ove socijalne ustanove obaveštavali i tužilaštvo ili podnosili prijave sudiji za prekršaje zbog narušavanja javnog reda i mira izazvanog poremećenim porodičnim odnosima. I dalje se žrtve nasilja, članovi porodice ili neko drugo lice retko usuđuju da prijave nasilnika što predstavlja veliku prepreku u lociranju problema posebno kada je reč o psihičkom zlostavlja.

Statistika
U okviru javnog časa autori su izneli i zanimljivosti vezane za temu savremene porodice i braka.
Najveći broj dece koja nisu rođena u bračnoj vezi dolazi na svet iz Kostolca u kome čak 66 odsto majki rubriku „bračno stanje“ popunjava sa neudata, a najmanje u Ivanjici gde svega 5% majki rađa dete van braka.
Početkom šezdesetih godina prošlog veka više od polovine očeva dece rođene van braka je priznalo očinstvo dok je u 2004. godini svega 40 % očeva dalo detetu svoje prezime.
U Keniji 2,1 milion muškaraca su žrtve eksploatacije od strane žena.
V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa