26. avgust 2010.26. avg 2010.
KAKO PSIHIJATAR I CEKCOLOG DR JOVAN MARIĆ VIDI SRBE

NAROD SKLON INATU

O antropološkim, genetskim i psihološkim karakteristikama srpskog naroda. O podaničkom mentalitetu. O srpskoj maštovitosti i narcizmu. O inatu koji satire Srbe i koji ih diže iz pepela. O duhu naroda kome se divio i Švajcarac Arčibald Rajs, a najbolje ga predstavio dr Jovan Cvijić i o drugim karakteristikama Srba
Letnja bašta šabačkog Kulturnog centra bila je prepuna u utorak, 17. avgusta uveče. Tražila se stolica više za sve one koji su želeli da čuju besedu dr Jovana Marića, poznatog psihijatra i naučnika, koji je veći deo svog naučnog rada posvetio istraživanju karakternih osobina srpskog naroda. Mnogi su Marićevu besedu pratili i stojeći.
Neposredan povod za Marićev susret sa Šapčanima bio je predstavljanje njegovih knjiga: „U pamet se Srbi“, „Bestidni seks“ i „Kuda idu Srbi“, ali je taj događaj, svakako interesantan sam po sebi, ostao u senci besede i briljantnog dijaloga koji je vođen te večeri. Taj se dijalog između naučnika i Šapčana nametnuo kao neka vrsta kolektivnog intervjua, kroz koji je dr Marić pružio mnogo više i mnogo zanimljivijih odgovora, nego da je odgovarao na unapred pripremljena pitanja. Delove iz Marićeve besede i iz razgovora sa publikom u Kulturnom centru prenosimo čitaocima.
Je li šala karakteristika srpskog duha?
- Volim šale. Šala nas je održala, „njojzi hvala“! Kroz šale se najbolje vidi snaga našeg mentaliteta. Ispričaću vam jedan vic, koji pokazuje kako mi Srbi vidimo sebe. Svima je poznato da je čest motiv na Botičelijevim platnima susret Adama i Eve u raju. E sad, u našoj priči, pred Botičelijevom slikom u nekom muzeju stoje Englez, Francuz i Srbin i komentarišu kako doživljavaju sliku. Englez tvrdi da je Adam sigurno bio Englez, jer se vidi da je džentlmen po načinu kako uzima jabuku. Francuz tvrdi da je Adam galskog porekla, jer se lepo vidi da je romantičan i da on i Eva posle ljubavne romanse dele jabuku. „Niste u pravu, kaže Srbin, vidite da su goli i bosi, otimaju se oko jedne jabuke, a misle da su u raju. To su sigurno Srbi!“Iz ovog vica može se naučiti mnogo o karakterologiji Srba kao naroda.
A tu karakterologiju najbolje je uočio Jovan Cvijić, koji Srbe svrstava u Dinarce i koji kaže da razuđen reljef stvara razuđene i maštovite ljude.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa