10. mart 2016.10. mar 2016.
GIMNAZIJALCI PONOVO POBEDNICI TAKMIČENjA U „LEGO ROBOTICI“

NAGRADA U PRAVIM RUKAMA

Projekat Eletrotehničkog fakulteta u Beogradu i ove godine pružio mogućnost srednjoškolicima da pokažu svoje znanje u oblasti programiranja
Učenici odeljenja III6 informatičkog smera Šabačke gimnazije Milijana Đorđević, Mladen Cvetinović, Janko Veselinović i Eva Janković na takmičenju iz „Lego robotike“, održanom 26. februara u Tehničkoj školi u Loznici pod pokroviteljstvom Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, vratili su se sa osvojenim prvim mestom. Nagrada u vidu lego robota treće generacije, kao i pobednički metod programiranja, prikazani su mlađim drugovima u Kabinetu za računarstvo i informatiku prošle srede, 9. marta.
- Izuzetno smo zadovoljni. Imali smo najbolju ideju i isplatilo se. Tome je doprinelo i naše kreativno razmišljanje. Za sklapanje lego robota trebalo nam je četrdeset pet minuta. Posle dobijanja konkretnog zadatka prešli smo na programiranje. U suštini mogućnosti programiranja ove kocke skoro su beskonačne uz korišćenje raznih motora i senzora za dodir, boju, infracrveni senzor koji nam omogućava da ga kontrolišemo daljinski. U zavisnosti od udaljenosti od nekog predmeta ispred sebe on menja svoje kretanje ili uradi nešto, proizvede zvuk. Takođe kod njega imamo video i zvučne efekte. Zadatak nam je bio da pređemo neki teren koji je imao takoreći ček pointe, odnosno mesta preko kojih treba da pređemo. Iskoristili smo motore. Cilj je bio da napravio džojstik za pokretanja pomoću senzora koje smo imali. Dva senzora za dodir smo trebali da pretvorimo u džojstik pomoću koga ćemo u što kraćem roku preći celu stazu. Proveli smo se lepo, a što je najbitnije pobedili smo - bila je više nego zadovoljna Eva.
Borba za prvo mesta četiri ekipe, po dve iz Šapca i Loznice, išla je od predavanja profesora sa Elektrotehničkog fakulteta, prezentacije softvera, dobijanja konkretnog zadatka, do kreiranja sopstvenog softvera i tri testiranja.
- Nakon tri testiranja naši učenici pokazali su najbolji rezultat i evo doneli u Šabac po drugi put prvu nagradu i vrednu nagradu u smislu samog lego robota. Sama robotika više nije u tom obliku zastupljena u nastavnom planu i programu kao što je to bilo ranijih godina. Programiranje, sam softver, dobro je urađen u školi tako da su oni mogli da prepoznaju šta treba robot da uradi, kako da se kreće, kakvu funkciju da mu zadaju, tako da smo sa te strane bili jako dobro pripremljeni. Što se tiče same robotike mislim da je ovo bila jedna idealna prilika za njih da ih zainteresuje možda kao neko njihovo buduće zanimanje ili poziv ili oblast za istraživanje - rekao je prof. informatike Draško Beguš, mentor pobedničke ekipe koja se odlično spremila za ovo takmičenje zahvaljujući prof. programiranja Zorici Beguš.
Podršku i ovoga puta učenici su imali od direktorke škole Marijane Isaković koja nije krila ponos kada su u pitanju ova nadasve talentovana deca.
- Prošle godine pobedili su u Valjevu tako da se nadam da ćemo imati čitavu zbirku tih robota ako ovako nastave. Oni su specijalizovani smer. Programiranje je vrlo važna aktivnost za njih i naravno da će uvek imati moju podršku. Trenutno se bave aplikacijama za mobilnu telefoniju. Smatram da je praksa vrlo bitna i da se teoretska znanja moraju pokazati na delu - dodala je direktorka.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa