10. mart 2016.10. mar 2016.
UČENICI ŠKOLE PRIMENjENIH UMETNOSTI U STUDENTSKOM KULTURNOM CENTRU U BEOGRADU

POETIKA LIČNOG IZRAZA

Izložbom „Lica“ Sekcija za fotografiju i digitalnu grafiku predstavila se u „Srećnoj galeriji“ u okviru ciklusa „Afirmacija mladih“ prošlog četvrtka
Sekcija za fotografiju i digitalnu grafiku Škole primenjenih umetnosti u Šapcu, osnovana pre šest godina sa ciljem da kod učenika razvija estetsko poimanje stvarnosti, pre svega kroz upotrebu savremenih tehnologija digitalne fotografije, imala je prošlog četvrtka ponovo priliku da se predstavi široj beogradskoj javnosti. U „Srećnoj galeriji“ Studentskog kulturnog centra u okviru ciklusa „Afirmacija madih“ svoje radove izložili su Jovana Jakovljević, In Hu, Ivana Mišić, Ružica Ristivojević, Stefan Stevanović, Ivana Krulj, Ognjen Ninković, Ivan Radnić, Marija Marković, Marija Božić, Katarina Srdanović, Ivana Zdenka Vardle, Strahinja Pandur i Kosta Đuričić. Izložba „Lica“ sa dominantnim motivom portreta donela je pogled na fotografiju ispunjenu izvesnom dozom empatije svojstvenoj mladoj generciji koja je napravila svoje prve korake u formiranju ličnog izraza i likovne poetike.
- Izložba Sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku šabačke Škole primenjenih umetnosti je svojevrstan primer briljantnog pedagoškog rada sa mladim ljudima, što i ilustruju izložene fotografije, neočekivano zrelih kompozicija, visokog tehničkog kvaliteta i likovnog znanja. Ova izložba umetničke fotografije, po kvalitetu ne zaostaje za pojedinim primerima izložbi već afirmisanih umetnika, što nam još jednom potvrđuje ozbiljnost pedagoške koncepcije direktorke škole Nevenke Đokić i predanost mentorskom radu nastavnika i selektora izložbe Mihaila Simovića - rekao je prilikom otvaranja izložbe Miki Pješčić, urednik programa „Srećne galerije“ SKC.
Postignutim bio je zadovoljan i prof. Mihailo Simović pod čijim budnim okom poslednjih šest godina, od osnivanja sekcije, stasavaju mlade generacije zaljubljenika u fotografiju i digitalnu postprodukciju.
- Drago mi je što, kao mentor sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku, imam priliku da radim i da sarađujem sa nadarenim mladim ljudima, da posmatram kako sazrevaju i izrastaju kao stvaraoci. Visoki dometi izloženih fotografija, potvrđeni brojnim nagradama na republičkim i međunarodnim konkursima, predstavljaju najveću satisfakciju i ostvarenost u pedagoškom radu - izjavio je prof. Simović.
Zahvalna na prilici da tokom svog četvorogodišnjeg školovanja bude među izlagačim na ovoj izložbi bila je i maturantkinja Jovana Jakovljević.
- Prilika i čast, nesumnjivo. To će mi u budućnosti biti dragocen podatak u portfoliju. Zahvaljujem školi na podršci svih ovih godina, jer nam je omogućavala da odlazimo na izložbe i putovanja, ali posebnu zahvalnost dugujem profesoru Mihailu, od koga sam mnogo naučila, ne samo u oblasti fotografije, nego i kakav čovek treba biti i koje vrednosti negovati - dodala je Jovana.
U ime škole zahvalnost Studentskom kulturnom centru i uredniku „Srećne galerije“ Mikiju Pješčiću na prepoznatom kvalitetu radova učenika izrazila je direktorka Škole primenjenih umetnosti Nevenka Đokić.
- On je prepoznao kvalitet rada naših učenika, koji su nam i ove godine darovali divne fotografije, dozvolili da zavirimo u njihov svet i da lica ljudi, predela, gradova, zemlje, prikazane na ovoj izložbi, posmatramo kroz njihov amaterski, ali ništa manje vredan, objektiv. Kao direktor škole godinama posmatram i radujem se kako naša Fotografska sekcija, pod mentorstvom izuzetnog nastavnika i sjajnog pedagoga Mihaila Simovića, uspešno raste i razvija se, idući hrabro u susret novim izazovima.
Beograđani, ali i svi ljubitelji fotografije, imaće prilku da izložbu „Lica“ pogledaju do 22. marta.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa