10. mart 2016.10. mar 2016.
OŠ „NIKOLAJ VELIMIROVIĆ“ DOBILA AUTOMATSKU METEOROLOŠKU STANICU

PREDUHITRITI KLIMATSKE PROMENE

Nedavno postavljena u dvorištu škole poslužiće učenicima na časovima fizike i geografije. Pored parametara i podataka koji se mogu očitati uz pomoć računara moći će se izrađivati i kratkoročna vremenska prognoza
Od ideje do realizacije prošlo je izvesno vrema ali su konačno učenici OŠ „Nikolaj Velimirović“ dobili automatsku meteorološku stanicu koja je sa radom krenula pretprošle sedmice.
- Drago mi je što smo prva osnovna škola koja ima automatsku meteorološku stanicu. Zaista bih volela da svaka škola može da ima ovakvo nastavno sredstvo. Dobro je zato što deca mogu da se kroz klima dijagrame koje pravimo, a pratimo sve preko računara, nauče prognozi vremena. Zbog velike klimatske raznolikosti uslovljene najpre eurografijom garantujem da nijedna postavljena stanica ne predstavlja promašaj već je potpuno opravdana za bilo koju lokaciju pa makar i u istom naseljenom mestu - rekla je prof. geografije Tanja Milanović.
Nauka koju su poznavali još stari Grci i Egipćani usled potrebe za razumevanjem vremena i pojava iznad tla tokom vekova usavršavala se. Danas, polako postaje dostupna i najmlađima željnim znanja i pronicanja u tajne vremenskih prilika.
- Prva Aristotelova knjiga „Meteorologika“ nastala je još pre nove ere što nam govori da je meteorologija i pre postojala. Imali su potrebu za objašnjavanjem vetrova, svih pojava iznad tla, tornada. Modernizacijom meteorologije uvodi se i ogroman značaj fizike u to. Deca mogu da uče kako iz fizike tako i iz geografije jer je meteorologija imala dosta značaja i upotrebe u današnjem vremenu. Pre svega mogu da naučim kako da očitam temperaturu ili kakvo će sutra biti vreme jer mi nekad to dosta znači. Ne moram samo da gledam na televiziji vremensku prognozu već mogu i sama da se uverim u to - oduševljena je Valentina Rudaljević, učenica VIII3.
Ljubitelj geografije, Andrej Tomić, takođe učenik VIII3, zainteresovao se za velike mogućnosti koje pruža jedna ovakva automatska meteorološka stanica.
- Najviše služe da bi se brzinskim putem od stanice stiglo do kompjutera koji automatski preradi sve informacije koje su skupljene. To su vlažnost vazduha, pritisak vazduha i npr. temperatura i padavine. Pomoću te stanice možemo da skupimo sve te informacije i da uradimo kakve će biti temperature na nedeljnom, dnevnom, mesečnom i godišnjem nivou. Pošto se u našoj školi održava dosta manifestacija, sportskih i kulturnih, sada će nam biti lakše da pretpostavimo kakvo će vreme biti i da li će one moći uopšte da se održe. U modernijim državama kao što je npr. Švedska imaju automatske meteorološke stanice sa info tablama na kojima pišu sve te skupljene informacije - znalački je dodao Andrej.
Nepoznanica, bar kada su u pitanju vremenske prilike, za „Nikolajevce“ u narednom periodu neće biti. Kako ističu tu su za sve one radoznale koji bi hteli da saznaju vremensku prognozu za područje Šapca iz prve ruke.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa