26. avgust 2010.26. avg 2010.
LjUBOMIR ĆORILIĆ, PESNIK

NEUGASIVA SVETLOST PISANjA

Pravo govoreći, osećam se kao ptica u kavezu, ali mi Ti popravljaš raspoloženje. Javljanje prijatelja posle tolikih godina probudi neku sentimentalnu žicu koja ne vraća samo sećanje, nego budi i želju da svoj život propustimo i kroz ocene kojim nas je izložilo vreme. Eto, na primer, meni si se ovim javljanjem više vratio u sećanje ti i tvoja pesnička sudbina, nego što se sećam sebe. Ja te još uvek pamtim kao jednog od najtalentovanijih pesnika u onoj velikoj Jugoslaviji. Kad si objavio knjigu pesama „Nesanica zbog Ljiljane“, bio si student, ali, po meni, u svemu već zreo pesnik. Pune novine tvojih pesama. Nepotkupljiva ondašnja književna kritika te je najavila kao najtalentovanijeg u tvojoj generciji. Ja sam bio uzbuđen tvojim ljubavnim i rodoljubivim pesmama iz knjige koju je objavio beogradski Dom omladine. Veruj mi, bio si mi, izuzimajući Daviča, Vinavera, i Dragoljuba Rajića, tada najveći pesnik mog Podrinja, kaže na početku razgovora za „Glas Podrinja“ Ljubomir Ćorilić.
Sećam se koliko sam bio radostan kad sam Te upoznao na predstavljanju knjige u Domu omladine u Šapcu. Meni je to onda bio veći događaj od književnih večeri Brane Petrovića, Ljubomira Simovića, Milovana Danojlića, Božidara Šujice i još nekih čije smo večeri je godine, mislim, 1966, organizovali. Ni za šta ni danas ne bih menjao nekoliko tvojih pesama o Mačvi i srpskom istorijskom bolu i studi.
A, ovo što ja radim danas sad je samo odziv davnim vremenima o kojima govorimo. Pišem, jer mi je pisanje život. Za najmlađe, za nikad porasle - odrasle, za sve koje volim. Zbog sebe kome ništa ne dugujem, i drugih kojim se nikada ne mogu odužiti. Nekima dugujem lepu reč, nekima prekor što su lepu reč zaboravili pa, namračeni, izgovaraju samo ružne i neprikladne reči, seju oko sebe seme nerazumevanja i sporenja. Misle da bi svet trebalo da se okreće samo oko njih, a ne vide da smisao života nije u tome, već u ljubavi o kojoj si Ti tako lepo pevao.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa