10. mart 2016.10. mar 2016.
SUTRA, U ŠABAČKOM POZORIŠTU

MISIONARSKA GODINA SVETOG VLADIKE NIKOLAJA

Šabačka eparhija obeležava 2016. kao Misionarsku godinu Svetog vladike Nikolaja Velimirovića zbog trostrukog jubileja - 135 godina od rođenja, 60 godina od upokojenja i 25 godina od prenosa njegovih moštiju iz Amerike u Srbiju.
U okviru obeležavanja Misionarske godine Svetog vladike Nikolaja, 18. marta, na dan njegovog upokojenja, u Šabačkom pozorištu će biti održano veče posvećeno Nikolaju Ravnoapostolnom i genijalnom Dostojevskom.
- Svoje kolosalno stvaralaštvo, vladika Nikolaj je započeo esejem “Niče i Dostojevski“, a svoje najoriginalnije delo “Reči o Svečoveku“ napisao je inspirisan Dostojevskim i njegovom besedom o Puškinu. Govoriće prvi čovek srpske kulture, prof. dr Vladeta Jerotić, najkompetetniji čovek kada su ova dva stvaraoca u pitanju, rekao je dr Ljubomir Ranković.
Početak je zakazan za 19 časova.

Povodom obeležavanja Misionarske godine Svetog vladike Nikolaja, Eparhija šabačka je odštampala 12.000 primeraka njegove knjige “Misionarska pisma“ na dar svim učenicima i profesorima srednjih škola; 25.000 primeraka katihizisa “Vera svetih“ kao poklon učenicima i nastavnicima svih osnovnih škola i 60.000 primeraka knjige i “Prvi Božji zakon“, koju sveštenici dele po domovina tokom Vaskršnjih vodica.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa