10. mart 2016.10. mar 2016.
IZVIĐAČKI FEBRUAR

HUMANI - KORISNI I SREĆNI

Februarske dane šabački izviđači su proveli korisno, kroz boravak u prirodi, humanitarne aktivnosti na svom ličnom neformalnom obrazovanju i druženju sa izviđačima iz Loznice
Početak februara je za šabačke izviđače značio i početak bogatih i veoma važnih aktivnosti. Početak raspusta je bio i početak boravka izviđača na planini Gučevo. Odmaralište Vidikovac bilo je mesto održavanja Zimske izviđačke škole „Gučevo 2016“koju su zajednički organizovali Savez izviđača grada Šapca i Savez izviđača opštine Loznica. Bila je to i najbrojnija od šest Izviđačkih zimskih škola u Srbiji sa preko 100 učesnika svih starosnih kategorija. Izviđači iz šabačkih odreda „Vera Blagojević“,“Cer“ iz Majura i OIP „Savski čivijaši“ kao i iz lozničkih odreda „Gučevo“ i „Cer“ iz Jadranske Lešnice u vremenu od 01. do 06. februara savlađivali su veoma bogat i zanimljiv Program. Nedostatak snega kojeg su veoma priželjkivali nije bio prepreka da se vreme ispuni šetnjama i izletima. Oni koji su prvi put krenuli sa izviđačima upoznali su početne izviđačke veštine dok su ostali svoja znanja i veštine usavršavali iz topgrafije, prve pomoći, alpinistike i preživljavanja u prirodi u zimskim uslovima. Druženje u slobodnim satima a pogotovo večernje zabavne aktivnosti bili su svakako najvažniji deo dana i događaji koji će se svi najradije sećati. Školu je vodio štab na čelu sa Avramović Draganom i Snežanom Isaković iz SIO Loznica i Savom Derviševićem i Goranom Bajevićem iz SIG Šabac.
Školu je posetila i delegacija Saveza izviđača Srbije na čelu sa Tanjom Janković Starešinom Saveza i Nenadom Jovanovskim Načelnikom Saveza. Škola je dobila najveće ocene i sve pohvale za organizaciju i program. Vreme posete rukovodstva Saveza iskorišćeno je i za razgovor sa predstavnicima svih aktivnih izviđačkih odreda iz Mačvanskog okruga na temu daljeg rada na aktivnostima izviđačke organizacije kako bi ona zauzela jedno od glavnih mesta u neformalnom obrazovanju mladih u lokalnoj sredini.
Šabački izviđači su vredni i humani članovi naše zajednice tako su u februaru organizovali i sproveli dve tradicionalne humanitarne akcije. Akcija „STVAR NA DAR“ je akcija koju izviđači organizuju u zimskim mesecima u kojoj se prikuplja odeća i obuća za one kojima je potrebna, sve što se prikupi izviđači tradicionalno predaju Crvenom Krstu Šapca. Dosad su izviđači prikupili predali preko 500 artikala garderobe i obuće koja je uredno sortirana i spakovana. Akcija će trajati i tokom marta meseca.
Akcije dobrovoljnog davanja krvi u našem gradu su akcije koje izviđači nikako ne propuštaju da daju svoj doprinos u prikupljanju najvrednije tečnosti. Ovogodišnja zimska kampanja dobrovoljnog davanja krvi nosila je naziv „NE PROPUŠTAJ“ od ukupnih prikupljenih jedinica krvi 10% su bili davaoci članovi izviđačke organizacije i time bili pravi heroji ove akcije.
Izviđače Šapca u martu očekuje izlet i druženje izviđača Šapca i Loznice povodom dolaska proleća u Tršiću kao i izviđački marš do Šicare u Sremu i obilaska spomen obeležija Veri Blagojević čije ime nosi najbrojniji odred u gradu kao i učešće u kampanji pomoći migrantima u organizaciji Fonda „Mesinger of piss“ gde će naši izviđači Predrag Trajković i Bojana Nedić biti koordinatori u akciji deljenja obroka hrane u migrantskom Kampu u Šidu.
Sekretar SIG Šabac Pera Trajkovi

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa