10. mart 2016.10. mar 2016.
GLAS U SVETSKIM KUHINjAMA

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO

Kineski štapići za jelo
Veruje se da su se štapići prvi put za ovu namenu koristili još pre 5.000 godina u Kini. Štapići su napravljeni od bambusovog drveta ili bilo kog tvrdog materijala koji se mogu iskoristiti za uzimanje hrane.
Oni se drže između kažiprsta i palca, na način na koji je moguće regulisati jačinu pritiska krajnjih delova štapića, kojim bi se izvršio pritisak na hranu koju je potrebno uhvatiti istim.
Većina ljudi koji dolaze iz zapadnih zemalja imaju problema kod prve upotrebe štapića.
1) Uhvatite donju trećinu štapića koristite i površinu vašeg palca i predeo na jagodicom kažiprsta, tako da štapići ne dodiruju kažiprst celom njegovom površinom. Palcem kontrolišete donji deo štapića, središnji deo štapića se nalazi pored srednjeg prsta. Ovako je kažiprst slobodan da se pomera.

2) Drugi štapić postavite između palca i kažiprsta. Ovaj će štapić biti oslonjen na vrh palca (obzirom da je drugi štapić već položen na palac), dok ćete vrh kažiprsta držati na njegovoj površini. Potrudite se da ova dva štapića budu međusobno paralelni.

3) Prvi štapić držite u istom položaju dok mrdate kažiprstom. Na ovaj način ćete moći da približavate gornji štapić ovom donjem. Tako ćete biti u mogućnosti da zadržite i ustima privučete zalogaj.

4) Prilikom uzimanja zalogaja iz tanjira, potrudite se da štapići budu paralelni jedan sa drugim. Spustite štapiće i postavite parče hrane između dva štapića. Ponovite pokret iz trećeg koraka, pomerajući kažiprst kako bi ugrabili parče hrane, držite čvrsto i pomerite ga ka vašim ustima.
Kineski alkohol
Jiu vino ili alkohol
„Jiu“ predstavlja sva alkoholna pića u Kini. Dok „pijiu“ zna i pivo, a „putao jiu“ vino. Ti se nazivi koriste i u Japanu i Koreji. Kinezi preferiraju žestoka pića.
U Kini je istorija vinarstva stara 6.000 godina, a prvo se radilo od prosa pa kasnije od riže. Destilirana alkoholna pića postala su popularna tek u 19. veku. Kinezi ih preferiraju piti sa hranom.
Vino u kineskoj kulturi zauzima veliki deo te su izmišljene mnoge igre povezane sa pijenjem. Mnogi kineski poeti pisali su dela o alkoholu. Čini se da im se i prijateljstva baziraju na količini popijenog alkohola, tako da se sa pravim prijateljima moraju „ubiti“. Vino je za provod. Kineska vina mogu se podeliti generalno na žuta i isto bela. Žuta se rade od žitarica poput prosa ili riže te imaju manje od 20 odsto alkohola, dok su bela mnogo jača i proizvode se iz žutih.
Pripremio: Lazar Prstojević, strу

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa