10. mart 2016.10. mar 2016.
RIVALITET ZA SVA VREMENA

56 KILOMETARA MRŽNjE

Čast Čelziju, PSŽ - u, Romi, Realu, Zenitu, Barseloni, Bajernu, Juventusu, ali u centru evropskog fudbala, pažnje javnosti je Liga Evrope. Žreb za 1/8 finala, učinio je da se milijarde ljubitelja fudbala više raduje četvrtku, nego utorku i sredi. Prvi put u istoriji, u nekom evropskom takmičenju, susreću se dva najveća engleska tima, Liverpul i Mančester Junajted. Njihovo rivalstvo nije uzrok, već posledica viševekovnog rivalstva među gradovima
Industrijska revolucija u Britanskoj imperiji, učinila je da Liverpul i Mančester, koje deli svega 56 km, od ruralnih sredina izrastu u moćne gradove.
Liverpul, kao lučki grad, svoju snagu bazirao je na brodogradnji i uvozu robe iz prekomorskih teritorija carstva. Uz domicilno stanovništvo, građani Liverpula postajali su doseljenici iz celog sveta, spremni da se zaposle na lučkim poslovima. Rast ekonomske moći, doneo je inostrane kompanije i osiguravajuća društva u grad na reci Mersi. Liverpul postaje preduzetnički centar VB i po mnogima drugi grad po značaju.
Mančester je bio evropski centar tekstilne industrije i pravi industrijski grad „plavih kragni“. Dva grada vezivala je pruga kojom je sirovina dopremana u Liverpul, prevožena u Mančester na dalju obradu. Mirna „koegzistencija“ gradova trajala je sve do kraja 19. veka, kada je izgrađen i otvoren Mančesterski kanal, koji je omogućio da brodovi direktno dođu do Mančestera, što je Liverpulu smanjilo prihode od carina i dažbina prevoza. To je promenilo ekonomski odnos među gradovima, a produbilo mržnju i rivalitet stanovnika. Negde u istom periodu, nastaju „Liverpul“ i „Njuton hit“ (preteča Manč. Junajteda). Prvog dana maja 1894. godine, svečano je otvoren kanal, a dva meseca kasnije „Liverpul“ je, u prvom međusobnom duelu, pobedio „Njuton Hit“, 2:0.
Prolazile su decenije. Ekonomsko preimućstvo preuzeo je Mančester koji se bolje snašao i kada su tradicionalne industrije gubile na značaju. Kulturno, prednost najpre je imao Liverpu (dovoljno je reći „Bitlsi“), da bi 90 ““ ih Mančester i tu preuzeo „vođstvo“. Fudbalski, posle rata, 50 ““ ih, bolji se snašao MJ, od sredine 60 ““ ih do kraja 80 ““ ih, Liverpul je dominantan u Engleskoj i Evropi, da bi 90 ““ ih, „Junajted“ imao više uspeha. Mančester ima više domaćih titula, Liverpul Evropskih. U Mančesteru je češće završavao FA kup i nekadašnji Kup Kupova, u Liverpulu Liga kup i Kup UEFA.
Engleski fudbal odavno je postao globalni fenomen, a broj navijača ovih timova u svetu prevazilazi milijarde. Registorvano je više od 200 klubova navijača Liverpula i Mančestera, među 50 država sveta gde „crveni“ imaju registrovan klub fanova je i Srbija. Poznate ličnosti koje vole fudbal, česti su gosti na utakmicama dva najveća kluba Engleske. Nelson Mendela, Danijel Krejg (poslednji Džejm Bond), Lebron Džejms, neki su od najpoznatijih navijača Liverpula, dok klub iz susedstva, između ostalih podržavaju: Mik Haknal (frontmen benda „Simply red“) i Jusein Bolt.
.Jedan od najčuvenijih menadžera Mančestera, Mat Besbi, verovatno je jedini koga vole navijači oba kluba. U igračkim danima bio i kapiten Liverpula, a potom trenerski vrh dostigao u susedstvu. Direktnih prelazaka iz jednog u drugi klub nema od 1964. Od tada, Piter Birdsli, Pol Ins i Majkl Oven nastupali su za obe ekipe.
Poznato je da su 2014. godine, kada su se za titulu borili Mančester Siti (mrski rival Junajteda) i Liverpul, navijači Junajteda, priželjkivali poraz svog tima u gradskom derbiju, kako ne bi Liverpul postao prvak.
Malo je nedostajalo da se Liverpul i MJ nađu u finalu Lige šampiona 2007. i 2008. godine. Bili su u polufinalu. Ipak, prvo je „Milan“ eliminisao Junajted za finale sa Liverpulom, a godinu dana kasnije, Čelzi je, posle produžetaka, savladao Liverpul.
Veliki Bil Šenkli
Posle minhenske tragedije, gde je osam prvotimaca Mančestera izgubilo život pri povratku iz Beograda, klub je bio u opasnosti da ne završi sezonzu. Međutim, ondašnji trener Liverpula, najveći, Bil Šenkli, poslao je pet igrača Liverpula u Junajted, iz prvog tima, a iako su branili boje velikog rivala, plate i sve obaveze prema njima i dalje je izmirivao Liverpul.
„Navijači“
Teško je zdravom razumu da shvati, ali među navijačima Liverpula ima „navijača“ koji se žrtvama minhenske nesreće rugaju imitirajući avion, dok s“™ druge strane, „navijači“ tima sa Old Traforda, 96 navijača Liverpula koji su poginuli u poznatoj tragediji u Šefildu 1989. godine (među kojima ima i dece), nazivaju „liverpulskim kopiladima“. Iako je potvrđeno da su za tragediju “™89 odgovorni organizatori i policija, od svih klubova Engleske i Evrope, samo navijači MJ ne traže pravdu za nastradale i ne podržavaju navijački apel JFT 96 (justice for the 96 ““ pravda za 96 ““ oro), naravno, niko ne zna i ne razume zbog čega?
D. Blagojević

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa