17. mart 2016.17. mar 2016.
NASTUPI „IVE“, „ŠAPCA“ I „MEDICINARA“ U EVROPI

ŠabaČke Evrope

Dok „držimo palčeve“ da „Medicinar“ i „Šabac“ izbore Evropu posle 11, a odnosno 12 godina, podsetićemo se nastupa šabačkog kolektivnog sporta u evropskim takmičenjima u skorijoj prošlosti. Preskočićemo „Metaloplastiku“ (vidi antrfile).
OKK „Šabac“ danas se grčevito bori za opstanak u trećem rangu domaće kašarke (Regionalnoj ligi „Zapad“). Povratak u neku lepšu, skoriju prošlost, znači sećanje na KK „Iva“. U nekoliko navrata igrala je polufinale plej ofa, ali, u tom periodu, zemlja je bila pod sankcijama.. Ipak, prilika se ukazala u sezoni 1996/97, kada su šabački košarkaši bili deo Kupa Koraća (trećeg po snazi takmičenja pod okriljem FIBA Evrope). Uz „Ivu“, državu su predstavljali i KK „Beobanka“ i „Crvena Zvezda“ koja se priključila u 1/16 finala.
U pretkolu, Šapčane je žreb spojio sa timom „Partizani“ iz Tirane. Rival iz Albanije bio je nedorastao. Nije mnogo nedostajalo da, u sali Gimnazije, „Iva Zorka farma“ (koja je u Evropi nastupala samo pod imenom „Zorka farma“) pobedi i sa trocifrenom razlikom (135:61), a u revanšu je bilo „samo“ 24 razlike (75:51). Plasman u narednu rundu, među 64 ekipe, značio je plasman u grupni deo takmičenja.
„Zorka“ je u grupi G za protivnike imala: „Peristeri“ (Grčka), čiji je trener bio Dragan Šakota, „Gisen“ (Nemačka) i „Namika Lahti“ (Finska). Dve pobeda nad Skandinavcima (94:72; 107:87) i jedan trijumf, u Šapcu, protiv Gisena (91:81), bili su dovoljni za drugo mesto i ulazak među 32 najbolje ekipe. Grci su bili prvi, a bolji međusobni duel presudio je da naš tim bude ispred predstavnika Nemačke.
Rival na putu ka osmini finala bio je „Mazoviecki“ iz poljskog Pruskova. Poljaci su smatrani jednim od prijatnijih iznenađenja, s“™ obzirom da su u grupi H bili bolji od italijanskog Varezea (tima koji je tih godina, u Italiji, bio ozbiljan takmaca velikanima poput Virtusa i Fortituda). „Mazoviecki“ su predvodili Amerikanci, Mejsi i Voker. U Šapcu je domaći tim slavio 81:77. Sjajan nastup imao je Grušanović, postigao čak 33 poena. Revanš je doneo izjednačen duel, sličan onom u Gimnaziji. Šapčani su imali napad za narednu rundu, čak i slobodna bacanja, ali dva promašaja, kada je vreme već isteklo, odvela su meč u produžetak (80:76). Grušanović, Ilić i Manjenčić nisu bili dovoljni u dodatnih pet minuta. 19:8 za “Mazoviecki“, ukupno 99:84. Jedan poen delio je Šapčane od osmine finala, turskog Mejsua, tima objektivno slabijeg od Poljaka, a potom u četvrtfinalu, ukrstili bi se putevi Ive i Unikahe iz Malage. No, to je ostao san. Poljaci su iskoristili povoljan žreb, stigli do polufinalu, gde ih je eliminisao „Tofaš“ (Turska). „Žućkovu levicu“ osvojio je solunski „Aris“.
Te sezone, u žutim dresovima nastupali su, između ostalih: Grušanović, Manjenčić, Vlatko Ilić, Karišik, Manjenčić, Zirojević, Lazarević, Savović, Radović, Nenad Ilić.
Evropska porodica“, 2004. godine proširena je Vaterpolo klubom „Šabac“. Šapčani su pozvani da, uz „Partizan“ i „Primorac“, reprezentuje SCG u LEN kupu.
U prvoj rundi, na turniru u Budimpešti, žreb je Šapčane svrstao u grupu B1 sa splitskim „Jadranom“ i danskim „Odenseom“. Na staru je „Šabac“ poražen 9:2 od ekipe iz Hrvatske, ali je pobeda nad Dancima, 7:3, osigurala plasman u polufinale prvog kruga. Domaći „Ujpešt“ pobedio je 7:3, a u borbi za treće mesto, bolji je bio još jednom „Jadran“, 10:5. Ipak, četvrto mesto bilo je dovoljno za 1/16 finala LEN kupa. Ponovo je sledio novi turnir, ovaj put je domaćin bio Kamoli (Italija). VK „Šabac“ je za rivale imao domaćina „Kamoli“ i „Patras“ (Grčka). Italijani su naš tim savladali 11:2, a potom, u drugom, odlučujućem kolu, „Patras“ je pobedio „Šabac“ 8:5. Kup je osvojila italijanska „Savona“ savladavši u finalu, u dvomeču, „Partizan“, a u polufinalu „Primorac“.
Neki od „pionira“ evropskog puta vaterpolista iz Šapca bili su: Bogićević, Petrović, Car (koji i danas igraju za „Šabac“), Živanović, Vidačić, Vilotić, Mašić.
Dve sezone, Evropu su „osetile“ i šabačke rukometašice. U jednom od najslavijih perioda Medicinara u istoriji, Šapčanke su igrale Kup EHF. Iste godine kada i vaterpolisti, posle slobodnog prvog kola, „Medicinar“ je žreb odveo na dvomeč sa “Galebom“ iz Mostara. Dva duela, dve ubedljive pobede za ovdašnji ženski rukomet, 40:16 i 34:21. Ipak, u 1/16 finala, prejak je bio danski „Gog“. Bilo je 35:21 i 29:21 za Skandinavke. Mesto u istom takmičenju „Medicinar“ je izborio i sledeće sezone. Sreća im nije bila naklonjena u žrebu, izvukle su Ankaru (Turska) u drugom kolu i pretrpele ubedljive poraze, 42:19 i 33:17. Zbog nedostatka finansija i dvorane koja zadovoljava evropske standarde u Šapcu, „Medicinar“ je i protiv Dankinja i protiv ekipe iz Turske oba meča igrao na gostujućem parketu. Ženski rukomet, na starom kontinentu su predstavljale, između ostalih: Paplacko, Damnjanović, Radović (sadašnji kapiten), Jović, Marković, Ristivojević, Tošković, Vasić, Jovanović...
Metaloplastika neprikosnovena
Naravno, bez premca, što se nastupa u Evropi tiče, svakako je šabačka „Metaloplastika“. Ona nije samo igrala u Evropi, ona je „pokoravala“ stari kontinent, ali na te trenutke, podsetićemo u narednim brojevima, prigodnim prilikama. Sve uspehe, teško je sažeti na nekoliko pasusa.
D. Blagojević

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa