Berza

 • aero 891 ▼ -0,56%
 • enhl 650 ▲ 0,78%
 • fito 2.800 ⚫ 0,00%
 • impl 3.300 ⚫ 0,00%
 • ineu 35.900 ▲ 2,57%
 • jesv 5.502 ▲ 0,04%
 • niis 681 ▼ -0,58%
 • nssj 600 ▲ 9,09%
 • rmks 2.640 ⚫ 0,00%
 • rso16142 109,85 ▼ -4,06%
 • svrl 555 ▼ -0,89%
 • tgas 11.602 ▼ -0,03%
 • tigr 74 ▲ 23,33%
 • tlkb 10.000 ⚫ 0,00%
 • vbse 1.800 ▲ 2,27%
(17. mart 2016.)
IZA KULISA ŠABAČKOG POZORIŠTA: MAJSTOR SVETLA

LjUBAV PREMA POSLU KLjUČ USPEHA

„Svetlo daje krajnji štimung. Najbitniji su glumci, scenografija. Svako može da nauči osnovne tehnike ali potrebno je voleti ovaj posao koji traži kreativnost. Maštovitost od tebe čini majstora“, kaže Luka Popović
Sve što danas zna o poslu majstora svetla Luka Popović naučio je od svog oca Miodraga koji preko trideset pet godina „daje štimung“ scenskoj čaroliji predstava Šabačkog pozorišta.
- Kada sam pre osam godina došao u Šabačko pozorište prva predstava na kojoj sam radio i to na sceni bio je „Sabirni centar“ Kokana Mladenovića. Zatim sam vodio top za jednu predstavu, radio na dečjim predstavama. Od tada pa sve do danas kroz rad na predstavama polako sam ulazio u posao. Malo po malo, skoro nesvesno, prođe osam godina ““ kaže Luka.
Kolektivni čin
Vodeći se očevim savetom, koji je po Lukinim rečima stara garda: „Uvek gledaj sebi da olakšaš. Uradi sa manje reflektora ali da bude dobro svetlo, kvalitetno“ danas s pravom može reći, potkrepljeno i mišljenjem ostatka pozorišne porodice, da stasava u pravog majstora svetla.
- Rad na predstavi, pripremi premijere, je kolektivni čin. Jedni bez drugih ne možemo. Kao lanac koji ima svoje karike. Na samom startu dogovaramo se sa rediteljem u vezi svetlosnih slika koje se menjaju tokom predstave. Potrebno je dočarati atmosferu tako da bude što vereodostojnije kako bi i gledaoci postali deo nje. To je jedan lep, kreativan čin. Iziskuje dosta vremena ali se isplati na kraju kada vidite da ste uradili nešto lepo i kvalitetno. Onda publika to pozdravi.
Izazov predstava „Mladi Staljin“
Svaka predstava je priča za sebe. Zajedno sa rediteljem i scenografom tokom proba dođe se do najboljeg rešenja.
- Nekako svetlo dođe na kraju kao šlag na tortu. Da celoj toj priči jedan lep čin. U tom radu ima dosta i nervoze i napetosti ali sve to nekako prođe. Na kraju je bitan rezultat premijere. Trudim se da svaka predstava bude isto odrađena kao i na premijeri. Nema nekih odstupanja ili nešto drugo. Predstava „Mladi Staljin“ mi je veoma draga jer je svetlosno dobro urađena. Imao sam dosta promena, preko sto dvadeset štimunga što je pravi izazov.
Porodična tradicija pretvorena u ljubav
Ljubav prema poslu održava čoveka, uveren je Luka. Posao koji je zavoleo zahvaljujući ocu prerastao je u nešto više od običnog životnog bitisanja.
- Ovaj posao ne može da radi neko ko ga ne voli. Može da se nauči ali ako nemate ljubavi i sklonosti prema tome nije interesantno a samim tim predstavljaće opterećenje. Ja sam ga zavoleo, ušlo mi je u krv. Prosto više ne mogu bez njega. I kad nemam posla dođem do pozorišta makar da pogledam raspored.
Druga kuća
Svi koji jednom kroče u pozorišni život više iz njega ne izlaze. Granica između posla i privatnog života gubi se.
- To postaje vremenom posao, ali i način života, jer ako stalno provodite vreme negde saživite se sa tim ljudima i prosto funkcionišete kao porodica. Mnogo je lepih trenutaka, ali i manje lepih. Sve je to život.
Planovi
Posle završene Trgovačke škole Luka je dao razliku ispita za električara. Želja mu je da upiše smer dizajn svetla na Fakultetu lepih umetnosti u Novom Sadu.
- Konkurisao sam jedne godine ali nisam uspeo da se upišem zbog nedovoljne pripreme. Tokom godina dosta sam naučio od drugih, reditelja, scenografa tako da mogu samostalno da vodim sve predstave. Ni za studije nije kasno. Mlad sam tako da imam vremena i za usavršavanje i za studije.
Koliko god je bitno napraviti dobro svetlo toliko je bitno voditi ga kroz predstavu kako bi bilo usklađeno sa njenim ritmom.
Ko god dođe u pozorište da radi zaljubi se jer je to takva vrsta posla da jednostavno ne možete posle bez njega.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. jul 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa