17. mart 2016.17. mar 2016.
USKRŠNjI POST

PROČISTITE SVOJ DUH

Postimo li ili se samo uzdržavamo od mrsne hrane
Uskršnji post je i najstrožiji kod hrišćana. Međutim, mnogi ga često shvataju kao puko uzdržavanje od hrane. On je ipak mnogo više od toga. Prilika da sagledate svoj život, očistite ne samo svoje telo, tako što nećete jesti u Srba popularno meso, već i da svoj duh pročistite, vratite se vrednostima koje podrazumevaju humanost, oslobađane od negativnih emocija i uspostavljanje veze sa Bogom.
Svako ko se odluči za post, ovu priliku bi trebao da iskoristi da unapredi svoj život, i sebe kao ljudsko biće i hrišćanina.
Za početak, taština, zaboravite ja i uzdignite se iznad njega i slike o sebi kao neprolaznom, nezamenjivom biću. Tesla je osvetlio čitavu planetu ali je ipak završio na istom mestu kao i ostali.
Bes. Svaki put kada poželite da se proderete na nekoga, izrazite svoje negodovanje, izbrojte do deset. Uštedećete mnogo energije koju biste inače rasuli na nešto što neće ulepšati vaš dan, niti popraviti odnose. Bolje idite u prirodu i šetajte ili vežbajte, tako negativna energija otiče od vas.
Briga. Ukoliko se trudite, radite na sebi i dajete se, briga je suvišna. Vi ste pružili svoj maksimum, rezultati će doći a neke stvari i nisu u našoj moći i ne možemo ih menjati.
Strah. Provodimo život u strahu, večitom ustezanju i anksioznosti. Rođeni smo da bi živeli, radovali se, sklapali prijateljstva čak i u poznim godinama, probali nove stvari i širili vidike.
Ogovaranja. Uzdržite se od ove loše navike, koju svi ponekad i nesvesno praktikujemo. Ogovaranjem ne postižemo ništa, trujemo svoj duh i postajemo deo društva, koji u tuđem oku vidi sve grehe ovog sveta a u svom ne oseća ni trn.
Pomozite drugima. Kada vidite prosjaka na ulici, srećni ste jer ste u prilici da nekome pomognete, pomozite starima, poklonite obuću i odeću koju ne nosite. Pomozite ali nemojte nikome o tome pričati, dobro ćete se osećati sami sa sobom a vaša dela će biti nesebična. Bićete nagrađeni.
Ljubaznost. Prolazimo jedni pored drugih kao sene, osmehnite se nekome, uputite pozdrav, ako je prilika. Videćete osmeh na licu koji će i vama vratiti vedrinu.
Ukoliko se, kada post prodje ustali bar jedna od ovih preporuka, možete reći da je imao svrhu, a vi ćete napredovati u svom razvoju, kao čovek i duhovno biće.
Veliki post je najvažniji posni period u toku godine. Njegov osnovni zadatak jeste da nas telesno i duševno pripremi za praznik Vaskrsenja Hristovog. To je ujedno i najstrožiji post Crkve i obavezan je za sve hrišćane. U vreme ovoga posta uzdržavamo se od mesa, jaja, sira, mleka, dakle hrane sa životinjskim masnoćama. Vino u ulje dozvoljeni su samo subotom i nedeljem, ali i na dan sv. četrdesetorice mučenika, dok se riba može koristiti samo na Blagovesti i Cveti. Svim ostalim danima posti se „na vodi“, a pogotovo strogo sredom i petkom. Po slabosti se u nedeljne dane osim srede i petka može razrešiti ulje, ali sa posebnim blagoslovom duhovnika ili parohijskog sveštenika. Prva tri dana prve nedelje Velikog posta od starine se poste posebno strogo. To isto vredi za poslednju nedelju posta koju postimo „na vodi“, osim Veliki Četvrtak na koji razrešavamo na ulje i vino. Na Veliki Petak se uzdržavamo od jela i pića sve do iznošenja plaštanice, dakle do 3 sata popodne, posle čega se uzima lagan obrok „na vodi“. Takođe strogo postimo i Veliku Subotu kao jedinu posnu subotu u toku godine.
D.Mićić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa