17. mart 2016.17. mar 2016.
OTVORENA IZLOŽBA U NARODNOM MUZEJU U ŠAPCU

KOLORFUL

U Narodnom muzeju u Šapcu, proteklog petka je otvorena izložba Svetlane Jovanović. Prema rečima Tatjane Marković, istoričarke umetnosti i višeg kustosa, „ovo je neka vrsta jubileja, deseta samostalna izložba ove umetnice, a prošlo je deset godina od kako je pslednji put izlagala u rodnom Šapcu“.
- Četiri postulata Svetlaninog slikarstva su proces, materija, potez i boja. Njen celokupan opus pokazuje da je cikluse nadovezivala jedan na drugi, baveći se određenom problematikom, koja je, uglavnom, vezana za prirodu. Lako se da iščitati sa njenih slika da je materija zanima, na slikama pokušava da stvori jedan sopstveni mikro i makro kosmos, u želji da, koristeći slikarsku materiju, stvara prirodu. Potez pokazuje njenu ekspresivnu crtu, često je raznosmeran, širok, pastozan, slika prstima, dlanovima, četkicom, špahlom, stvara materiju koja kao živi organizam postoji na većini slika. Boje su itekako prisutne u njenom slikarstvu, posebno u ovoj, poslednjoj fazi, rekla je Markovićeva.
Kontinuirani tok, koji predano stvara godinama, ova umetnica je započela serijom „Strukture“, u kojoj je eksperimentisala sa neslikarskim, prirodnim materijalima. Zainteresovanost za gustu strukturu sočne, zelene trave i smeđe teksture zemlje, ispoljava u svom narednom ciklusu „Zeleno, volim te zeleno“. „VodaVatraVazduhZemlja“ je ciklus u kom slika postaje pigment, kojim prekriva slojevitu strukturu radova, koji postaju važna spona prethodne i naredne faze. U isto vreme, radi na ambijentalnoj instalaciji “Kiša“, koju čine slike-objekti kružnog oblika, od gipsa, peska, vode, lepka, koji su preliveni srebrnom bojom. Razrada ove teme čita se u radu „Razmazivanje“, u kojem prirodu i njene fenomene, predstavlja kroz digitalnu formu. „Kolorful“ je njen povratak prvom likovnom opredeljenju, slici, na kojoj ekspresivno izražava svoje interpretacije prirode.
Govoreći rečnikom boja, autorka pojašnjava da je „žuta negde reska i drska, katkada topla, ljubičasta nežna, crvena u boji maka, oranž opora, purpurna smela ili smirena, a plava modra, tirkizna, ultramarin i azurna“. Pri tom, ne bavi se samo odnosom boja, nego celokupnom kompozicijom koja stvara snažan utisak kod posmatrača.
Postavku, koja je otvorena do 8. aprila, ne bi trebalo propustiti.
Svetlana Jovanović, rođena Šapčanka, diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Gordana Nikolića 2003. godine. Magistrirala je na interdisliplinarnim postdiplomskim studijama Univerziteta u Beogradu, na grupi za višemedijsku umetnost, 2010. godine. Član je ULUS, radi kao nastavnica crtanja i slikanja u srednjoj umetničkoj školi Tehnoart u Beogradu. Izlagala je na mnogim grupnim izložbama. Dobitnica je godišnje nagrade ULSŠ i nagrade „Igor Belohlavek“ za najboljeg mladog umetnika na Oktobarskom salonu 2003. godine.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa