17. mart 2016.17. mar 2016.
MIHAILO SIMOVIĆ, PRVI SRPSKI FOTOGRAF NAGRAĐEN NA HIPA TAKMIČENjU

OD DUBLjA DO DUBAIJA

U kategoriji „Otac i sin“ fotografija „Zavet“ profesora šabačke Škole primenjenih umetnosti osvojila treću nagradu. Žirirano preko 80.000 fotografija autora iz više od 170 država
Scena sađenja drveta u mačvanskoj ravnici na autorskoj fotografiji „Zavet“ Mihaila Simovića, prof. Škole primenjenih umetnosti, oduševila je žiri prestižnog takmičenja Hamdan internacionalne nagrade za fotografiju (Hamdan International Photography Anjard ““ HIPA) u Dubaiju. Pročišćena kompozicija oca i sina između dva stabla izolovana u magli, koji sade drvo kao zalog za budućnost izborila se sa više od 80.000 pristiglih fotografija od autora iz preko sto sedamdeset zemalja. Na glamuroznoj ceremoniji u Burdž Parku Dubaija 14. marta svečano su proglašeni nagrađeni u četiri kategorije „Sreća“, opšta tema, „Otac i sin“ i „Svet divljine“, a među njima se po prvi put našao i jedan srpski fotograf.
- Počastvovan sam ovom nagradom, koja predstavlja krunu mog dosadašnjeg rada. Fotografiju sam dugo planirao, iščekujući pravu kombinaciju svetla i vremenskih uslova. Drago mi je što su nam organizatori ovog takmičenja omogućili da se predstavimo velikanima fotografije kao što je Don mek Kalin, jedan od najvećih fotografa u istoriji. Najveću podršku za svoj rad imam u svojoj porodici, kao i u školi u kojoj sam zaposlen. Kada sam se posle osam dana boravka u Dubaiju vratio u školu, učenici su mi priredili iznenađenje dočekavši me sa tortom u obliku fotoaparata, koju su sami napravili - kaže Mihailo, dobitnik treće nagrade u kategoriji „Otac i sin“ koji svoje znanje u proteklih šest godina nesebično prenosi na članove Sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku.
Jedno od najprestižnijih i najvažnijih fotografskih konkursa u svetu HIPA pokrenut je 2011. godine u Dubaiju, najvećem gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata, pod pokroviteljstvom princa Prestolonaslednika Emirata Dubai, Njegovog visočanstva Šeika Hamdana bin Muhamed bin Rašid Al Maktuma po čijim rečima je „ovo takmičenje kroz koje umetničke fotografije komuniciraju sa celim čovečanstvom, bez potrebe reči i bez izazova kulturoloških granica. Umetnost, u svojim mnogim oblicima, najviši je oblik komunikacije, koja govori iz duše.“
Sve fotografije prošle su detaljnu analizu kroz strogo ocenjivana tri eliminaciona kruga u protekla dva meseca od strane dvanaestočlanog internacionalnog žirija koga su činili međunarodno priznati fotografi i medijski urednici. Tokom petodnevnog druženja posvećenom fotografiji svi učesnici imali su priliku da posle prijema prisustvuju glavnoj ceremoniji dodele nagrada, otvaranju izložbe nagrađenih radova, davanju intervjua za više od šezdeset novinskih agencija, snimanja za HIPA arhivu, otvaranja Dubai foto izložbe za koju je dvadeset tri kustosa iz devetnaest država izabralo oko 800 fotografije nastalih u toku 20. i 21. veka, do niza foruma i filmskih projekcija. U okviru otvaranja Dubai foto izložbe, organizovan je i koktel na koji su pored nagrađenih fotografa pozvani i urednici i direktori najznačajnijih svetskih časopisa.
SA OCA NA SINA
Mihailo Simović, diplomirao je na grafičkom odseku Fakulteta Likovnih umetnosti u Beogradu. Umetničkom fotografijom bavi se više od petnaest godina, a ljubav prema fotografiji nasledio je od oca Boška. Očevim stopama krenuo je i po pitanju rada sa mladima pa je u šabačkoj Školi primenjenih umetnosti osnovao Sekciju za fotografiju i digitalnu grafiku. Dobitnik je nagrade Fonda Petar i Vera Lubarda. Za najboljeg pedagoškog praktičara proglašen je 2010. godine. Dobitnik je i srebrne medalje za fotografiju Fotosaveza Srbije 2015. U prilog odličnom pedagoškom radu ide i činjenica da su i njegovi učenici višestruko nagrađivani na republičkom i međunarodnom nivou.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa