17. mart 2016.17. mar 2016.
ŠABAČKI EKOLOŠKI POKRET

KAKVU VODU PIJEMO?

Povodom Svetskog dana vode, koji se obeležava 22. marta, Šabački ekološki pokret je upriličio tribinu u Međuopštinskom istorijskom arhivu u Šapcu.
- Problem vode je sve aktuelniji, smatra se da milion i po ljudi nema pristup vodi, a pet miliona umire usled zagađene vode. Prostor pitke vode se sve više sužava. Mi spadamo u zemlje sa relativino dobro snabdevenom vodom, samo šro je ona neravnomerno raspoređena, kaže prof. Trifun Drobnjak, predsednik ŠEP.
Dr Igor Dragičević, specijalista higijene iz Zavoda za javno zdravlje Šabac, govorio je o ispravnosti vode koju pijemo, sa akcentom na individualne bunare.
- U individualnim objektima ima mnogo veći procenat neispravnosti nego u vodovodima, naročito u određenim regionima. Kada je u pitanju šabačka opština, najlošije rezultate imamo u području uz Savu prema Obrenovcu, od Mišara, prema Oridu, Miokusu i Mrđenovcu i selima vladimiračke opštine. Prema podacima kojim raspoložemo, tamo je koncentracija nitrata među najvišim u Srbiji. Bezmalo su svi bunari neispravni. Najbolje rešenje bi bilo centralno vodosnabdevanje koje bi u nekoj budućnosti moralo da bude prioritet da bi se ljudima obezbedila ispravna voda za piće, rekao je dr Dragičević.
U Mačvanskom okrugu, polovina uzoraka pokazuje mikrobiološku neispravnost, čije se posledice po zdravlje registruju brže, za razliku od prisustva nitrata koji kroz dugoročan period predstavljaju ozbiljan zdravstveni rizik.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa