17. mart 2016.17. mar 2016.
MEĐUNARODNO DRUŽENjE U ŠABAČKOJ GIMNAZIJI

MLADOST NE POZNAJE GRANICE

Učenici sa Tajlanda, Islanda, Rusije i Turske koji su na razmeni u Srbiji prošlog četvrtka zajedno sa svojim domaćinima priredili veče posvećeno običajima i tradicijama zemalja iz kojih dolaze
Tokom sedmodnevne mini razmene AFS Srbije „Interkultura“ učenici sa Tajlanda, Islanda, Rusije i Turske pridružili su se prošlog četvrta domaćinima u realizaciji programa koji je imao za cilj upoznavanje sa kulturama, običajima i tradicijama zemalja iz kojih dolaze. Tako se u svečanoj sali Šabačke gimnazije pevalo, sviralo ali i kroz veoma kreativne prezentacije naučilo nešto novo.
- Odavno sam imala želju da učestvujem u međunarodnoj razmeni učenika. Kada su mi ponudili da dođem u Srbiju prihvatila sam. Od avgusta prošle godine živim u Gornjem Milanovcu gde sam stekla mnogo prijatelja. Tokom sedmodnevne mini razmene upoznala sam i Šabac koji mi se veoma svideo. Nadam se da ću imati priliku da ponovo dođem - rekla je Ruskinja Irina Korjapanova koja živi blizu Urala.
Pruženom šansom za sticanje novih neraskidivih prijateljstava ništa manje nisu bili zadovoljni ni učenici Šabačke gimnazije. Među njima je i Đurđa Grujišić koja je ugostila Elisu iz Turske.
- Bilo je lepo. Dosta smo se zbližile i lepo se provele. Mladost je svuda ista tako da smo se pronašle u mnogo toga. Potrudila sam se da joj bude što lepše i da se oseća kao kod kuće. Pokazala sam joj sve važne delove grada. Uči po malo srpski. Komunikacija je na engleskom. Poručila bih svima da je ovakav način komunikacije sa vršnjacima iz celog sveta nešto predivno - dodala je Đurđa.
Šabačka gimnazija u projekat AFS Srbije uključila se u maju 2014. godine kada su između ostalog organizovane mini razmene i interkulturalni vikendi.
- Kao što se zna kod nas su na razmeni dve učenice iz Italije i Turske, a tokom ove mini razmene ugostili smo četiri učenika sa Tajlanda, Islanda, Rusije i Turske. Ove godine po prvi put na razmenu došao je dečak sa Islanda i devojčica iz Amerike. Svi veoma lepo govore srpski, dobro su se adaptirali. Ovo je stvarno lepa prilika da se upoznaju sa drugim kulturama, običajima, narodima. Divno je što kod nas ostaju skoro godinu dana. To je zapravo kultura u kulturi, odnosno interkulturalno učenje koje je nama značajno ne samo zbog upoznavanja drugih nego što kroz te naše običaje koje želimo da pokažemo gostima i mi imamo priliku da saznamo nešto novo i o sebi samima - uverena je Biljana Drobnjak, lokalni koordintaor AFS Srbije, pedagog i prof. Šabačke gimnazije.
O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa