17. mart 2016.17. mar 2016.
MOJE BUDUĆE ZANIMANjE: TEHNIČAR ZA INDUSTRIJSKU FARMACEUTSKU TEHNOLOGIJU, TEHNIČAR ZA RECIKLAŽU, FRIZER

OD ZDRAVLjA DO LEPOTE

Većina budućih maturanata razmišlja šta, gde, kako? Odlučiti se za zanimanje koje će odrediti njihov budući život nije nimalo lako. Nedoumica ima mnogo, isto toliko i uticaja sa strane. Mi nudimo, vi odaberite sami
Smeštena u Hajduk Veljkovoj ulici 10 na površini od 3.500 metara kvadratnih Stručna hemijska i tekstilna škola Šabac pored sale za fiskulturu od 486 metara kvadratnih, biblioteke sa fondom od oko 10.000 knjiga, savremeno opremeljenih učionica i kabineta poseduje i nešto više. Iako je, po rečima direktora Vlade Kekića, mala škola jer će ove godine upisati samo četiri odeljenja, u njoj pored radne vlada i drugarska atmosfera što se može osetiti na svakom koraku. To su potvrdili kako zadovoljni učenici, tako i profesori opštih i stručnih predmeta.
Među istomišljenicima, kada je u pitanju obrazovni profil tehničar za industrijsku farmaceutsku tehnologiju, su učenici prve godine Nevena Andrić i Lazar Đurđić.
- Zadovoljna sam ovim smerom, profesorima, zato što sve što nam treba za dalje obrazovanje možemo da naučimo ovde. Hemija, koja nam je ključni predmet, je najzastupljenija. Imamo laboratoriju gde izvodimo razne eksperimente koje smo prethodno naučili na teorijskoj nastavi. Lepo je kada možete da primenite ono što ste naučili. Imamo sve uslove koji su nam potrebni kako bi stekli dobro obrazovanje - kaže Nevena.
Prvi koraci su najteži ali kada se sve radi iz ljubavi sve je lakše što je potvrdio i Nevenin drug Lazar.
- U osnovnoj školi sam zavoleo hemiju, a kako mi je u planu da upišem studije hemije tako sam se odlučio za ovaj smer koji je, po mom mišljenju, veoma perspektivan. Ko voli hemiju neće pogrešiti ako ga odabere - uveren je Lazar koji priznaje da mu je malo teže jer je početna godina ali se polako uhodava.
Odabirom svog životnog poziva zadovoljne su i maturantkinje oglednog odeljenja tehničara za reciklažu Dejana Dudić i Andrijana Grujić. Odluka da obrazovanje nastave na studijama beogradske Politehnike, smer reciklažna tehnologija, potvrđuje činjenicu da znanje koje su stekle u ovoj školi predstavlja odličnu osnovu.
- Za ove četiri godine dosta smo naučili koliko od razredne toliko i od ostalih profesora po pitanju zdravijeg načina života. Najzanimljivije je bilo na vežbama u laboratoriji kada smo radili eksperimente, pravili vulkane i slično. Kroz druženje smo sve naučili, zavoleli i iskreno, da mogu da se vratim unazad ponovo bih izabrala ovaj smer - uverena je Andrijana.
U Stručnoj hemijskoj i tehnološkoj školi pored zdravog načina života koji podrazumeva brigu o očuvanju životne sredine neguje se i lepota na trogodišnjim smerovima muški i ženski frizer i pedikir i manikir.
- Početkom osmog razreda svi smo mi razmišljali šta ćemo upisati, gde ćemo dalje. Kako me je zanimalo sve u vezi kose, a pošto sam imao i podršku roditelja, upisao sam se na smer ženski frizer. Svakodnevna praksa nam pruža veliko zadovoljstvo. Friziramo i profesore i ostale učenike. Moja životna želja se ostvarila. Nadam se po završetku da ću naći posao u nekom salonu. Pružaju vam se i druge mogućnosti poput daljeg usavršavanja. Na primer u Mitrovici može da se upiše peti stepen, kao i Akademija. Najvažnije je upisati ono što volite - poručuje Cveja Grbić.
Iako predaje srpski jezik i književnost prof. Mirjana Radenković svakodnevno se susreće sa kreativnošću učenika.
- Zadovoljstvo mi je što radim u ovoj školi iz prostog razloga što imam mogućnost da se sa đacima upoznam kroz drugačiji vid i oblike rada. Moj predmet je teoretski i nemamo neku veliku mogućnost da sa njima praktično izvodim ili radim ali tu su drugi predmeti gde oni pokazuju svoju kreativnost. Upravo kao što su frizeri i pedikiri i manikiri koji su iznenadili svojom kreativnošću jer kad rade npr. nokte to su prava mala umetnička dela.
Rukovodilac aktiva ličnih usluga, Marija Pavlović, prof. medicinske grupe predmeta na smeru muški i ženski frizer, ističe da se u školi pored redovne nastave sprovode i akcije i to u saradnji sa drugim ustanovama poput Predškolske ustanove „Naše dete“, Srednje poljoprivredne škole, „Blic ženom“ „Darujemo kosu, darujemo snagu“. Svoje znanje učenici pokazuju i na takmičenjima a jedno i to republičko očekuje frizere i pedikire i manikire u Inđiji.
DAN OTVORENIH VRATA
Više o četvorogodišnjim smerovima tehničar za industrijsku farmaceutsku tehnologiju, tehničar za zaštitu životne sredine (ekolog), tehničar za reciklažu i trogodišnjem kombinovanom odeljenju muški i ženski frizer, budući srednjoškolci moći će da saznaju na Danu otvorenih vrata koji će se organizovati pred sam upis.
- Ove godine, zbog odluke Ministarstva prosvete, odlučili smo se da upišemo po petnaest učenika u kombinovanom odeljenju muški i ženski frizer. Do sada je bilo po deset uključujući i pedikire i manikire. Preporuka za one koji imaju afiniteta za pedikire i manikire je da se upišu na jednu od ove dve mogućnosti jer je razlika samo u praktičnoj nastavi. Po završetku trećeg stepena mogu da polože razliku predmeta i tako steknu dve diplome. Ovom prilikom pozvao bih sve maturante da iskoriste Dan otvorenih vrata, obiđu sve škole, upoznaju se sa njihovim programima i donesu odluku po pitanju budućeg zanimanja - poručio je direktor Vlada Kekić
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa