17. mart 2016.17. mar 2016.
SEDMACI OŠ „JEVREM OBRENOVIĆ“ ODRŽALI ISTORIJSKI ČAS NA OTVORENOM

OSVRT U PROŠLOST, ZALOG ZA BUDUĆNOST

U susret „Jevremovim danima“, a povodom dva veka od dolaska Jevrema Obrenovića u Šabac, na rođendan ovog najznamenitijeg Šapčanina ne po rođenju već po zaslugama, učenici škole koja sa ponosom od 2008. godine nosi njegove ime prošlog petka dali su svoj mali doprinos u podsećanju na „Jevremovo zlatno doba“.
- Iako po planu i programu još uvek iz istorije nismo učili o periodu vladavine Obrenovića potrudili smo se da naučimo i saznamo šta je Jevrem Obrenović po dolasku u Šabac na mesto obor-kneza Šabačke nahije učinio za naš grad. Želeli smo da naša saznanja podelimo i sa sugrađanima koji su imali priliku da čuju ne samo o Jevremovim zaslugama već i o njegovom konaku koji je bio najlepši u tadašnjoj Srbiji, novinama koje je uveo, o njegovoj ćerki Anki i ženi Tomaniji, o potomcima, poslednjim srpskim kraljevima iz dinastije Obrenovića, unuku Milanu i praunuku Aleksandru - rekla je Milica Marković, učenica VII4.
Ispred zgrade današnje Gradske uprave, mestu gde je nekada bio nadaleko čuveni Jevremov konak, u Gospodar Jevremovoj ulici, sedmaci uz podršku par osmaka, u razgovoru sa sugrađanima podsetili su sve na kako su sami istakli velikog čoveka i Šapčanina po neumornom radu i ljubavi koju je iskazao prema ovom gradu.
- Deca vole ovakve časove. Ovo je takođe čas istorije ali u gradu, u kontaktu sa odraslima. Ovo im je jedno dragoceno, zanimljivo iskustvo jer se nalaze u ulozi edukatora. Uče da komuniciraju sa starijima, da pokazuju šta su naučili. Nalaze se u situaciji koja im zaista prija - istakla je prof. istorije Jelena Jevrić.
Priliku da nešto više čuju na ovu temu imaće u narednom periodu i učenici OŠ „Laza K. Lazarević“ kojima će „Jevremovci“ održati ogledni čas iz istorije.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa