17. mart 2016.17. mar 2016.
UPRAVNI SUD PONIŠTIO IZBORNU LISTU „ALEKSANDAR VUČIĆ ““ SRBIJA POBEĐUJE“

PRIKUPLjALI POTPISE ZA NEPOSTOJEĆU KOALICIJU

Upravni sud, odeljenje u Novom Sadu, poništio je izbornu listu „Aleksandar Vučić ““ Srbija pobeđuje“, koju predvodi Srpska napredna stranka, za lokalne izbore u Šapcu.
Sud je ovakvu odluku doneo, jer su predstavnici ove liste predali overene potpise sa datumom 8. mart, a sporazum o koaliciji, koju čini ova lista, potpisan je dan kasnije.
- Potpisi birača koji su podržali navedenu listu overeni su 8. marta, a koalicija koja je predlagač te iste liste nastala je 9. marta, odnosno dan kasnije nakon overe potpisa birača. Smatra da se potpisi od 8. marta, koje je Izborna komisija prihvatila, ne mogu odnositi na listu, koja u momentu kada su oni prikupljani, nije postojala, s obzirom na to da je koalicija, koja je predlagač iste, formirana tek dan kasnije ““ stoji u presudi Upravnog suda.
Prosto je nejasno kako je jedna ozbiljna politička organizacija, koja pretenduje da u narednom periodu vodi brigu o velikom gradu, dozvolila sebi ovakav propust. Predlagači su, prema slovu presude napravili još jedan propust, a on se odnosi na činjenicu da su ovlašćenja predsednika stranaka, članica koalicije, dostavljena u fotokopiji uzmesto u originalu.
Zanimljivo je i to da u presudi stoji da udruženja građana, u ovom slučaju udruženje „Samostalni DSS“ ne može, po slovu zakona, da bude potpisnik koalicionog sporazume. Koalicioni sporazum mogu da potpišu samo stranke, a ne udurženja.
PROMENA REDOSLEDA
Ovakav epilog sa predajom liste „Aleksandar Vučić ““ Srbija pobeđuje“ doveo je do promene redosleda na glasačkom listiću. Prva lista ostaje „Nebojša Zelenović ““ Šabac je naš“, a broj dva je pripao koaliciji „Pobeda za Šabac ““ Nemanja Pajić“. Zahvaljujući propustu naprednjaka u Šapcu, koalicija okupljena oko SPS, imaće identičan broj kao i na republičkom glasačkom listiću ““ broj 3.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa