17. mart 2016.17. mar 2016.
U OŠ „SVETI SAVA“ OBELEŽEN SVETSKI DAN OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOM

DRUGARSTVO ZLATA VREDNO

Predškolci Vrtića „Bubamara“ proteklog ponedeljka posetili su drugare u OŠ „Sveti Sava“. I domaćini i gosti izveli su recital povodom Svetskog dana osoba sa Daunovim sindromom.
- Spremili su recital pošto je danas i Svetski dan poezije tako da smo spojili ova dva dana. Deca i vaspitači rado su se odazvali - rekla je logoped Neda Stokić, stručni saradnik Vrtića „Bubamara“ koja je zajedno sa vaspitačicama Silvijom Kekanović, Snežanom Pantelić i Ljiljanom Perić podelila radost dečjeg druženja.
Mališani su i ovoga puta pokazali da je drugarstvo na prvom mestu, a drugar zlata vredan.
- Osobe sa Daunovim sindromom su jako druželjubive, umiljate, vole da se druže, pevaju, igraju. Naravno, sve to zavisi od sposobnosti. Ovakva druženja znače svima, a najviše deci koja kao i sva druga deca imaju želju da se druže, stvaraju drugarstva koja na kraju prerastu u prijateljstva. Mi obeležavamo sve dane vezane za, da kažem, osobe sa invaliditetom. Važno je reći da su ta deca svakodnevno sa nama, tu oko nas i da upravo svi treba mnogo više pažnje da vodimo o takvoj deci tokom cele godine - poručila je direktorka OŠ „Sveti Sava“ Snežana Radovanović.
Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom obeležava se od 21. marta 2011. godine. Ovaj datum uzet je zbog svoje simbolike koja se ogleda u broju hromozoma gde se broj tri nalazi umesto dva i to na dvadeset prvom hromozomskom paru.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa