Инфо

Берза

  • aero 1.110 ▼ -0,98%
  • fito 2.699 ▼ -0,95%
  • impl 3.001 ⚫ 0,00%
  • kmbn 2.214 ▲ 0,32%
  • niis 686 ▼ -0,15%
  • pmli 400 ⚫ 0,00%
  • stup 5.700 ⚫ 0,00%
  • svrl 604 ⚫ 0,00%
  • thhm 230 ⚫ 0,00%
  • vpdu 8.020 ▼ -19,80%
(17. март 2016.)
ТРИБИНА У ОРГАНИЗАЦИЈИ ЗЕЛЕНИХ ШАПЦА

ОДГОВОРНО ВЛАСНИШТВО

С обзиром да преко 90% паса луталица потиче из окота нестерилисаних власничких паса и паса луталица, или су напуштени власнички пси, Зелени Шапца су организовали трибину на тему одговорног власништва кућних љубимаца.
- Желимо да укажемо на потребу да би сви пси требало да буду микрочиповани, стерилисани и вакцинисани. Такође, сугеришемо нашим суграђанима да не купују расне псе, него да удомљавају псе који се налазе у Прихватилишту, поручује др Дејан Павловић, председник Зелених Шапца.
Мали број паса луталица је рођен на улици, углавном су то пси који су одгајени у нечијој кући или дворишту, а који се, под изговором хуманости, избацују када имају три или четири месеца.
- У Сремској Митровици је започет процес решавање проблема бесплатним и обавезним чиповањем које се врши од врата до врата. Имамо базу података свих власника паса како би се несавесни власници могли довести у ред и казнити. Желимо хумано решавање проблема на законит начин, каже Адријана Недељковић из Удружења “Канис“ из Сремске Митровице, које се бави заштитом напуштених животиња.
Славиша Машић, власник одгајивачнице и дресер паса сматра да је тема одговорног власништва озбиљна и да би је требало ставити на прво место, с обзиром да су кућни љубимци чланови породице - Одрастао сам са псима, цео живот сам провео са њима. Људи морају бити спремни на све њихове несташлуке, не заборављајући да они враћају и умеју да воле више него многи људи.
Према речима др Јелене Смиљанић из Ветеринарске станице Шабац, један аспект одговорног власништва је стерилизација кућних љубимаца - Овај поступак подразумева уклањање јајника и материце код женских животиња, који омогућава живот без болести. Други аспект значаја стерилизације је што олакшава власнику живот, а трећи је од општег значаја, јер доводи до смањења популације паса и мачака луталица.
Све је више расних паса, који се удомљавају. Прошле године је усвојено 80 паса из Прихватилишта за напуштене псе.
На Старом граду, 10. априла, у преподневним часовима, Зелени Шапца, у сарадњи са Славишом Машићем, организују полигон дресуре за власничке псе.

Најновији број

17. јануар 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa