17. mart 2016.17. mar 2016.
TRIBINA U ORGANIZACIJI ZELENIH ŠAPCA

ODGOVORNO VLASNIŠTVO

S obzirom da preko 90% pasa lutalica potiče iz okota nesterilisanih vlasničkih pasa i pasa lutalica, ili su napušteni vlasnički psi, Zeleni Šapca su organizovali tribinu na temu odgovornog vlasništva kućnih ljubimaca.
- Želimo da ukažemo na potrebu da bi svi psi trebalo da budu mikročipovani, sterilisani i vakcinisani. Takođe, sugerišemo našim sugrađanima da ne kupuju rasne pse, nego da udomljavaju pse koji se nalaze u Prihvatilištu, poručuje dr Dejan Pavlović, predsednik Zelenih Šapca.
Mali broj pasa lutalica je rođen na ulici, uglavnom su to psi koji su odgajeni u nečijoj kući ili dvorištu, a koji se, pod izgovorom humanosti, izbacuju kada imaju tri ili četiri meseca.
- U Sremskoj Mitrovici je započet proces rešavanje problema besplatnim i obaveznim čipovanjem koje se vrši od vrata do vrata. Imamo bazu podataka svih vlasnika pasa kako bi se nesavesni vlasnici mogli dovesti u red i kazniti. Želimo humano rešavanje problema na zakonit način, kaže Adrijana Nedeljković iz Udruženja “Kanis“ iz Sremske Mitrovice, koje se bavi zaštitom napuštenih životinja.
Slaviša Mašić, vlasnik odgajivačnice i dreser pasa smatra da je tema odgovornog vlasništva ozbiljna i da bi je trebalo staviti na prvo mesto, s obzirom da su kućni ljubimci članovi porodice - Odrastao sam sa psima, ceo život sam proveo sa njima. Ljudi moraju biti spremni na sve njihove nestašluke, ne zaboravljajući da oni vraćaju i umeju da vole više nego mnogi ljudi.
Prema rečima dr Jelene Smiljanić iz Veterinarske stanice Šabac, jedan aspekt odgovornog vlasništva je sterilizacija kućnih ljubimaca - Ovaj postupak podrazumeva uklanjanje jajnika i materice kod ženskih životinja, koji omogućava život bez bolesti. Drugi aspekt značaja sterilizacije je što olakšava vlasniku život, a treći je od opšteg značaja, jer dovodi do smanjenja populacije pasa i mačaka lutalica.
Sve je više rasnih pasa, koji se udomljavaju. Prošle godine je usvojeno 80 pasa iz Prihvatilišta za napuštene pse.
Na Starom gradu, 10. aprila, u prepodnevnim časovima, Zeleni Šapca, u saradnji sa Slavišom Mašićem, organizuju poligon dresure za vlasničke pse.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa