24. mart 2016.24. mar 2016.
UKINUTA VANREDNA SITUACIJA

USPEŠNA ODBRANA OD POPLAVA

Gradski štab za vanredne situacije u ponedeljak je doneo odluku da se ukida vanredna situacija na vodotocima Dumače, Dobrave i Cerskog obodnog kanala. Vanredna situacija uvedena je prošle sedmice usled obilnih padavina.
Gradonačelnik Šapca i komandant gradskog Štaba, Nebojša Zelenović, istakao je da je odbrana bila uspešna i zahvalio se svima koji su u njoj učestvovali, od članova Štaba do meštana Mrđenovca, Miokusa, Lipolista i Bogosavca, gde je bilo najviše problema. Zelenović je naveo da su štete bile minimalne.
-Štab je doneo odluku i da se formira komisija za procenu šteta. Najviše ih je bilo u ataru Lipolista, na oko 20 hektara, što je mnogo manje od onoga što je pretilo da se desi, jer je više od 20.000 hektara bilo ugroženo. Izlivanja su se desila na vodotokovima prvog reda, koje je trebala da održava država. Naše građane ne treba da bude briga ko čisti kanale kog reda. Treba da se osećaju sigurno i budu bezbedni. Zato sam doneo odluku da gradski kanaldžija preuzme obavezu kontrole i nadzora na svim vodotokovima na teritoriji grada, rekao je gradonačelnik.
Zelenović je podsetio da je prošle godine očišćeno 70.000 metara kanala. Naveo je da su gradske službe počele da čiste i kanale prvog reda na koja nadležna preduzeća nisu obratila pažnju, ali da je u julu stigla zabrana da to rade, potpisana od strane republičkog vodnog inspektora. Gradonačelnik je istakao da su čišćenjem ovih kanala sprečena izlivanja koja bi uzrokovala štete od dva miliona evra, kako u prošloj, tako i u ovoj godini.
Kazne za one koji smećem zatrpavaju kanele povećana je sa 5.000 na 10.000 dinara za fizička lica, za preduzetnike iznosi 50.000 dinara, a za pravna lica 100.000 dinara. Gradonačelnik se zalaže da ove kazne budu još veće, i to će predložiti na prvoj narednoj sednici Skupštine.
Nebojša Zelenović je naveo da je budžetom za ovu godinu odvojeno 40 miliona dinara za čišćenje kanala. Radiće se na Dumači i Zmajevcu u Gornjoj Vranjskoj, u ukupnoj dužini od 6,1 km, u Varni 4,8 km, Metkoviću 4,1 km i na Mamutovom potoku u Pocerskom Pričinoviću u dužini od 1,6 km.
Gradonačelnik očekuje da JP “Srbija vode“ dostavi svoj plan radova Gradskom štabu za vanredne situacije.
- Čekamo da nam se jasno kaže šta će biti urađeno, s tim što ćemo mi izneti predloge. Dakle, mi ćemo predložiti šta je najvažnije, i da li naš Cerski obodni kanal treba da izgleda onako kako sada izgleda, da li treba da bude čistiji. Srednjemačvanski kanal uz obilazni put je ogledalo našeg grada i sramota je kako izgleda, ali postaraćemo se zajedno da bude očišćen, istakao je gradonačelnik Šapca.
Čišćenje divljih deponija, koje su uočene prilikom obilaska terena, počelo je u utorak. Prvog dana uklanjana je divlja deponija u starom delu Lipolista.
Zlata Moravčević, načelnica Odeljenja za komunalno - inspekcijske i stambene poslove rekla je da će u prvoj fazi biti očišćene sve prioritetne lokacije, posebno one na kojima otpad ometa tok vode.
-Svi koji budu bacali smeće na mesta koja za to nisu predviđena, biće kažnjeni. Šabac je naš grad, kao i seoska područja, i svi zajedno treba da brinemo o njemu i da se navikavamo da lokacije za koje smo utvrdili da su divlje deponije i posle uklanjanja smeća, ostanu čiste, istakla je Zlata Moravčević i dodala da je u ovoj prvoj fazi planirano još 17 divljih deponija za uklanjanje.
DRŽAVA NE RADI SVOJ POSAO
Kandidat za poslanika na listi “Za pravednu Srbiju“ koju čine Zajedno za Srbiju, Demokratska stranka i Nova stranka, nekadašnji gradonačelnik Šapca, Miloš Milošević, obišao je nasip na Čevrntiji. Na jednom delu nasipa u toku su radovi koje izvodi JP “Srbija vode“.
-Država do sada nije uradila ništa na uzvišenju nasipa i radovi koji se sada obavljaju više se mogu nazvati predizbornim krpežom, nego što je to ozbiljan pristup ozbiljne države ovakvom problemu. Ovaj nasip brani Šabac i sela u svojoj blizini od reke Save. Mi se zalažemo da država ozbiljnim temama pristupa na isti takav način, istakao je Milošević.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa