24. mart 2016.24. mar 2016.
PREDSTAVLjENO IDEJNO REŠENjE ZA SPOMENIK JEVREMU OBRENOVIĆU

SRPSKO I EVROPSKO LICE JEVREMA

Idejno rešenje za spomenik Jevremu Obrenoviću, predstavljeno je prošlog petka u Gradskoj kući. Na konferenciji za novinare su govorili gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, Igor Marsenić, član gradonačelnikovog tima zadužen za vizuelni identitet grada, Vladimir Tović, autor idejnog rešenja i Branislav Stanković, član stručnog žirija.
Gradonačelnik Zelenović je prilikom obraćanja podsetio da je Grad Šabac tokom 2008. godine raspisao konkurs za izradu umetničkog i idejnog rešenja za spomenik Jevremu Obrenoviću. Istakao je da je u godini kada obeležamo dva veka od dolaska Jevrema u naš grad, doneta odluka da se i pored dugog perioda proteklog od završetka konkursa, realizuje projekat.
-Naša obaveza i naš dug je postavljanje spomen obeležja čoveku koji je ustanovio moderni Šabac. U Jevremovo doba, Šabac je bio kulturno, političko i privredno vrelo Srbije. A kada je Šapcu dobro išlo i ostatak Srbije je dobro živeo. Težimo da Šabac ponovo bude takav grad. Zahvalan sam umetniku i stručnom žiriju, jer su doneli ovu važnu odluku. Ponovni dolazak Jevrema Obrenovića u naš Šabac će, nadam se, omogućiti da opet budemo vrelo Srbije, rekao je gradonačelnik Zelenović.
Igor Marsenić, član gradonačelnikovog tima zadužen za vizuelni identitet grada, ističe značaj skulpture gospodara Jevrema, koja će oplemeniti centralnu površinu u gradu.
-Ova skulptura poseduje veliki simbolički značaj, ali treba i da obezbedi dalji razvoj centra grada. Nadam se da ćemo ove jeseni, posle 200 godina, dočekati gospodara Jevrema u našem i njegovom Šapcu, istakao je Igor Marsenić.
Rešenje spomenika odobreno za realizaciju, akademskog vajara Vladimira Tovića, predviđa da figura bude visoka više od 4 metra, postavljena na postamentu od punog granita veličine dva metra i locirana tako da stoji u otvorenom urbanom prostoru. Umetnik je predvideo da skulptura bude izlivena od bronze. On je rekao da se društveni aspekt postavljanja spomenika gospodaru Jevremu ogleda kroz otvaranje novog poglavlja u razvoju grada Šapca, na isti način na koji je on svojim radom i energijom to omogućio pre 200 godina.
Branislav Stanković, član stručnog žirija, koji je učestovovao u odabiru rešenja, ističe da je usvojeni predlog ispunio sve uslove, od istorijskih do estetskih i objedinio srpsko i evropsko lice Jevrema Obrenovića.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa