24. mart 2016.24. mar 2016.
„GODINA PREDUZETNIŠTVA“ DONELA NOVE PROBLEME PREDUZETNICIMA

JAKE REČI, SLABA DELA

Iako je 2016. proglašena „Godinom preduzetništva“, privrednici se suočavaju sa mnogobrojnim problemima. Poreska rešenja ne stižu već godinu i po dana, finansijske izveštaje je bilo veoma teško podneti u zakonskom roku, a od Nove godine na snazi su i novi nameti.
U „Godini preduzetništva“ preduzetnici ne znaju koliki je iznos poreza koji treba da plaćaju na mesečnom nivou. Poreska uprava ne izdaje rešenja „paušalcima“ već godinu i po dana, pa većina preduzetnika uplaćuje porez na osnovu rešenja iz 2014. godine. Kolike su im obaveze u 2015., i da li će, ne svojom krivicom, morati da plate i eventualne troškove kamate, nije poznato, jer o ovoj temi nisu želeli da govore ni u Poreskoj upravi, ali ni u Ministarstvu finansija, niti u Ministarstvu privrede.
- Preduzetnici koji se paušalno oporezuju već godinu i po dana ne dobijaju poreska rešenja koja sadrže mesečno poresko zaduženje, doprinose za zdravstveno i socijalno, kao i osiguranje za slučaj nezaposlenosti. Neshvatljivo je ponašanje Ministarstva finansija, koje, kako se čini, neće da puni budžet. Radi se o hiljadama malih preduzetnika koji, zbirno, uplatama na osnovu poreskih rešenja, veoma doprinose budžetu Srbije. Takav odnos prema njima je nedopustiv. Razlike u prosečnim zaradama, kada se poredi 2014. i 2016., su na nivou od 20 odsto, što znači da preduzetnici mogu očekivati da im poresko rešenje za ovu godinu bude za 20 odsto veće od onog koje im je poslednje uručeno pre godinu i po dana. To neće biti mala razlika, a ne bi me iznenadilo ni da državni organi zaračunaju kamatu iako su oni krivi što rešenja nisu izdata. Ni krivi ni dužni, preduzetnici će morati da plaćaju kamatu za koji mnogi kažu da je zelenaška, kaže Miralem Fajzlagić iz Privredne komore Beograda.
Zbog softverske greške i administrativnih problema, veliki broj preduzetnika koji vode poslovne knjige nije mogao da podnese finansijski izveštaj u predviđenom roku.
- Broj stavki koje preduzetnici moraju da dostave u izveštajima na kraju godine iznosi 142, dok je u Evropskoj uniji potrebno dostaviti 30-tak dokumenata. Umesto da i u tom smislu pokušamo da kopiramo Evropu, mi idemo u suprotnom smeru. Ovo je otežalo položaj privrednika, a zbog neadekvatne elektronske podrške mnogi od njih nisu mogli da do kraja februara dostave elektronske izveštaje, kaže Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije.
Pojedini poslodavci, zbog novih zakonskih rešenja, moraju da zaposle dodatne radnike, što će se odraziti na njihovo poslovanje.
- Skoro 500 firmi koje se bave uslugama u vezi sa zaštitom od požara, po novom zakonskom rešenju, moraju da zaposle po dva inženjera mašinske struke. To poskupljuje obavljanje njihove delatnosti, dovodeći ih na ivicu rentabilnosti. Samo licence koje moraju da plate za obavljanje ove delatnosti iznose pola miliona dinara, dodaje Atanacković.
M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa