24. mart 2016.24. mar 2016.
ZANATI KOJI LAGANO BLEDE, KROJAČ

SA 60 GODINA NAJMLAĐI U GRADU

Na svom Kamičku već preko 45 godina Aleksandar Stefanović radi krojački zanat nasleđen od oca Branka koji je još 1932. godine dobio majstorsko pismo koje i sada krasi skromni objekat.
- Bitno je da se mladi već sa 14 do 15 godina opredele za zanat jer on ima budućnost koliko god istini za volju bledi. Ne mogu svi završiti fakultete i biti menadžeri jer posla nema. Do kraja krojača će sigurno biti jer moraju se stvari i popraviti i ispraviti, kaže vedri majstor koji ima 60 godina.
- Trenutno sam najmlađi u gradu među muškim krojačima, to znam sigurno. Šteta je što mladih nema više ali čar zanata se ne upozna zahvaljujući i roditeljima koji deci ne daju tu mogućnost uporno ih upućujući na zanimanja gde posla nema. Primera radi moj otac je počeo rad sa 13 godina a, ja sa godinom više, kaže majstor prepoznatljivog poimanja posla.
Zanimljivo je da je Aleksandar svojevremeno imao mogućnost da radi, kako veli, državni posao ali nije hteo ostaviti svoj zanat.
- To mi daje punu slobodu i pomaže u kreativnosti, tako da mogu posavetovati svakog ko hoće da živi mirno i skromno upozna zanat jer njih mora biti budite sigurni, kaže na rastanku majstor Aca koji ima brojne prijatelje na svom Kamičku u radnji gde se setno priseća vremena kada je svaka druga radnja bila zanatska.
S.K.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa