24. mart 2016.24. mar 2016.
KAKO JE OSTOJA V. VEŠIĆ IZ MAČVANSKOG METKOVIĆA OSTAO BEZ HEKTARA OČEVINE

ZEMALjSKA PRAVDA NA SUDU

Treću godinu hektar plodne oranice koju mu je ostavio otac, drugi oru, a on prinuđen da pravdu traži u sudskoj parnici. Savesnost i poštenje su predpostavka dobrog pravnog posla, a ne samo zakonitost, upozorava ugledni šabački advokat Miloš S. Mucić
Kada je pre nepune tri godine na Svetog Savu Ostoja V. Vešić, domaćin iz ulice Cara Dušana broj 45 u Mačvanskom Metkoviću, došao da uzore njivu u seoskom ataru Iovača, sačekalo ga je veliko iznenađenje. Na posedu koji je osamdesetih godina kupio njegov otac, a on obrađivao desetak godina posle očeve smrti rasla je pšenica. Istog dana ( 27. 01. 2014.) pokušao je da u opštinskom katastru u Bogatiću pronađe odgovor za ovo, odmah je naslutio veliko zamešateljstvo, budući da on pšenicu tu nije sejao. Tvrdi da su u katastru napravili grešku, a za ispravku su ga uputili na sud.
Radi lakšeg razumevanja slučaja Ostoja kaže da poseduje kupoprodajne ugovore za dve parcele. Prvu od 52 ara iz 1986. godine i drugu 55 ari iz 1987. koje su pripojene i kupio ih je njegov otac Vladisav, a on nasledio posle očeve smrti. Ističe da su na očevu inicijativu i zakonski prevedene na njega.
U periodu od 1986 do 1993, bilo je više promena u spisku nepokretnosti katastra koje su uredno evidentirane ali bez obzira na to on je uredno obrađivao obe njive koje su spojene u jednu, praktično sve do Svetog Save 2014. godine, kada je tu zatekao tek izniklu pšenicu.
Spiskom promena u katastru, broj 15/2004 sve nekretnine, uključujući i spornu njivu, nalaze se u vlasništvu Dragoljuba Ostoje Vešića iz Mačvanskog Metkovića, a po njegovoj smrti u svojini njegovog sina Novice. Kasnije je ovaj posed upisan kao hipoteka u korist Fonda za razvoj Srbije. Novim spiskom promena broj 1/2013 izvršen je upis sporne parcele u korist Eurobanke AD Beograd na osnovu zaključka donetog od strane Osnovnog suda Šabac, odnosno sudske jedinice Bogatić.
Poslednjim spiskom promena broj 286/2013 izvršen je upis izmena prava na predmetnoj parceli u korist Milana Mutavdžića iz Mačvanskog Metkovića ulica Vuka Karadžića broj 43, rešenjem katastra u Bogatiću, a na osnovu odluke suda i Ugovora o kupoprodaji broj 4508/2013 od 20. decembra 2013. godine.
O svemu ovome upoznate su zainteresovane strane na sastanku u prostorijama katastra opštine Bogatić. Ostoja je po ovom slučaju angažovao prvo jednog, pa kada je on umro drugog advokata. Po svemu sudeći radi se o grešci katastra koju bi prvo trebalo ispraviti da bi se kasnije izvelo valjano pravno postupanje. U svakom slučaju odgovora po zahtevu u ovom slučaju oštećenog Ostoje V. Vešića, koji želi vraćanje sporne parcele u svoj posed ( od nadležnih u republičkom katastru ) još nema. Za dalje angažovao je uglednog šabačkog advokata Miloša S. Mucića. I on je na stanovištu da je nadležna državna institucija ( u ovom slučaju katastar ) pogrešila i tražiće tim povodom nadoknadu štete svom klijentu. S druge strane: “ Savesnost i poštenje je predpostavka dobrog pravnog posla, a ne samo Zakon, upozorava iskusni advokat, pozivajući se na Zakon o obligacionim odnosima i član 12. istog.
I dok se čeka na rasplet ovog spora, sporna njiva je uzorana i čeka novu setvu.
Lj. Đukić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa