24. mart 2016.24. mar 2016.
Kako zadržati mlade u Loznici

Neiskorišćeni potencijali

U sklopu predstojećih izbora potencijale lozničke privrede u utorak sagledavali su kandidat za narodnog poslanika Miloš Milošević, na listi Za pravednu Srbiju ““ Demokratska stranka i Mihailo Purić, kandidat za lokalni parlament na listi Grupa građana dr Zoran Nikolić.
Obilazeći prostor industrijske zone u Loznici i Banju Koviljaču dvojica kandidata su istakla da su privredni potencijali lozničkog kraja veliki, ali da su neophodni jasni planovi i namere države i lokalne samouprave.
Upoznavši se sa lokacijom i trenutnim stanjem industrijske zone u Loznici i nezainteresovanošću ulagača, Milošević je istakao:
““ Ovde se radi o opstanku i ostanku naše dece i sasvim sigurno bez razvijene privrede i poljoprivrede nema dovoljno radnih mesta i zarada za ostanak pre svega mladih u našim krajevima, ““ i dodao da u kreiranju ambijenta koji može da bude privlačan za investitore važnu ulogu imaju i država i lokalna samouprava. Po njegovim rečima putna infrastruktura je motiv odluke ulagača i da udaljenost od auto-puta je glavna prepreka za razvoj ove, ali i šabačke industrijske zone.
Grad Šabac je po rečima Miloševića inicirao izradu projektne dokumentacije za izgradnju auto-puta Ruma ““ Šabac ““Loznica i da je 2012. godine novoj vladi ostavljena neophodna dokumentacija za započinjanje ovog posla. Sve ovo je po njegovim rečima stavljeno po strani, a danas imamo priču o tzv. Fruškogorskom koridoru, za koji niko ne zna na šta se tačno odnosi. Zato će, ističe Milošević tražiti mandat od građana sa ciljem oživljavanja ideje izgradnje auto-puta od Loznice do Rume i povećanja privrednih ulaganja u ovaj kraj.
Mihailo Purić je istakao da zainteresovanih preduzeća za ulaganje u Loznicu ima i da on ima lične kontakte sa pojedinim firmama, ali da se troškovi poslovanja zbog velike udaljenosti Loznice od autoputa značajno povećavaju i bitno utiču na krajnju odluku investitora.
Bez novih radnih mesta, bez višeg životnog standarda ne možemo očekivati da će građani u Loznici ostati. Iz Loznice se u proteklih deset godina iselilo skoro deset hiljada stanovnika i to je jasna poruka svim onima koji se bave javnim poslom da se mora raditi na tome da se u ovaj grad dolazi, a ne iz njega odlazi. ““ Istakavši da se ovih dana očekuje da jedan investitor donese odluku o otvaranju pogona u Loznici. Reč je, kako je Purić istakao, o proizvođaču obuće.
Sličan ambijent dvojicu kandidata dočekao je u Banji Koviljači.
Turistički potencijal Mačvanskog okruga je, po rečima Miloševića veliki, a Banja Koviljača bi trebala da bude okosnica tog razvoja.
Mihailo Purić je istakao da je turistički potencijal Banje Koviljače neiskorišćen i da se bazira samo na Specijalnoj bolnici. Hotelsko turističko preduzeće je u stečaju, a objekti tog preduzeća koji su značajno graditeljsko nasleđe Srbije, propadaju. Po njegovim rečima investitori zainteresovani za ulaganja u Banju postoje. Reč je o stranim preduzećima i da im treba omogućiti povoljnu klimu za obnovu ali i dogradnju objekata koji bi povećali turističku ponudu „Podrinske lepotice“.
Slobodan Krstić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa