24. mart 2016.24. mar 2016.
ZDRAVA PORODICA

PREDUSLOV ZA JAKO DRUŠTVO

U mnogim situacijama smo čuli da moramo sačuvati porodicu kao osnovnu ćeliju društva. Složićemo se svi da to nije teško reći, a veoma lepo zvuči. Posebno u trenucima kada porodicu treba animirati da nekome da podršku. Retko čujemo konkretne predloge i programe kako porodicu sačuvati i ojačati i stvoriti preduslove da bude potpora društvu na pravi način. Udruženje građana „NAPREDNI POKRET“ u svom programu veliku pažnju poklanja porodici i smatra da je zdrava i jaka porodica preduslov za jako društvo. U tom smislu se i borimo za jačanje porodice kao osnovne ćelije odakle će proisteći i jak Šabac i jaka Mačva, a na kraju i jaka Srbija.
U godini jubileja, ne možemo da ne spomenemo da je upravo jedna jaka porodica na čelu sa Jevremom Obrenovićem, porodica koja je imala viziju, od našeg grada stvorila jedan veoma važan centar u kome su se dešavale mnoge stvari prvi put u Srbiji, smatra predsednica „Naprednog pokreta“, Tanja Radovanović. Zahvljujući Jevremu i njegovoj porodici, Šabac je izrastao u mesto koje je bilo poznato i van granica Srbije. Bilo je uvek u Šapcu naprednih porodica koje su davala napredne pojedince, koji su obeležili razdoblja u razvoju Šapca i okoline. Sigurno je jedno, da bi pojedincu bilo teško da se sam izbori da iza sebe nije imao svoju porodicu. Upravo iz tog razloga „Napredni pokret“ se zalaže da se učini sve da se porodica ojača.
Svedoci smo da se u zadnjim danima, nošeni predizbornim zanosom, dosta govori o selu, o razvoju grada, o zapošljavanju, o programima za mlade. Sve su to važne teme, ali su veoma malo bitne ako ne budemo imali programe koji će pomoći da se osnuje porodica, kako u gradu, tako i na selu. Ekonomska nezavisnost mladih je prvi preduslov da se odluče da osnuju svoju porodicu, da rađaju decu i bore se protiv bele kuge koja preti da opustoši naša sela. Udruženje „Napredni pokret“ smatra da mi na nivou lokalne vlasti moramo da damo podsticaje za razvoj porodičnog preduzetništva i porodičnog biznisa. Tako ćemo stvoriti uslove da roditelji, a i njihova deca, imaju mogućnost izbora budućih zanimanja i pravca obrazovanja. To je uslov da se mladi usavršavaju i donose nova znanja i doprinose razvoju svojih porodičnih poslova. Pored ekonomske sigurnosti, porodici se moraju stvoriti uslovi da bezbrižno živi, da ima mesta u vrtićima, da deca i omladina imaju mesta i uslove za kreativan razvoj, da penzioneri imaju prostor za druženje. Kada roditelji znaju da su im deca bezbedna, sigurna i da zdravo žive tada i oni mogu da se posvete svojim poslovima punim kapacitetom. Tada će kompletna porodica biti zadovoljna i svi će moći da daju svoj doprinos razvoju i izgradnji porodice, a samim tim i razvoju našeg grada.
Predsednica „Naprednog pokreta“ Tanja Radovanović ističe da je upravo kroz svoj dugogodišnji pedagoški rad sa decom mogla da prepozna stanje u porodici. Dečji osmeh ili tuga na licu pokazuju stanje u porodici. Po tome se može prepoznati da li roditelji imaju novac za ekskurziju, za nove patike, za trening, za novi instrument, za odlazak u pozorište. Da ne pominjemo da ima dece koja nemaju tri obroka dnevno. „Napredni pokret“ smatra da se moramo boriti da nijedna porodica nema ovakvih problema.
Tanja Radovanović takođe ističe da podrška „Naprednom pokretu“ kao udruženju građana, znači podrška svakoj porodici, jer će se „Napredni pokret“ zalagati da imamo sve više slika nasmejanih roditelja sa svojom decom, a sve manje slika nasilja, siromaštva i kriminala. Posebno je važno naglasiti da ovo nije program “Naprednog pokreta“ pred lokalne izbore u Šapcu, već je ovo jedan od ključnih programskih ciljeva za koje će se „Napredni pokret“ zalagati u narednim godinama. Sigurni smo da ćemo zajedničkim delovanjem doći do cilja, a to je zdrava i jaka porodica.
Predsednica „Naprednog pokreta“, Tanja Radovanović, poziva sve sugrađane, da u nedelju 03.04.2016. u 10.00., sa svojim porodicama, dođu ispred prostorija Pokreta, na porodično druženje u okviru programa „STAZA ZDRAVLjA“. Staza zdravlja promoviše porodično bavljenje sportom kroz šetnju stazama Šapca i okoline u cilju smanjenja kardiovaskularnih oboljenja. Staza zdravlja će se održavati dva puta nedeljno na različitim lokacijama i pod vođstvom profesora fizičke kulture. To je odlična prilika da bračni drugovi zajedno šetaju, bake sa unucima, mame sa ćerkama, očevi sa sinovima, ili svi zajedno, odlična prilika da se u jednom porodičnom ambijentu boravi u prirodi i ujedno bavi sportom i zdravim životom.
Napredni pokret

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa