24. mart 2016.24. mar 2016.
OBELEŽEN SVETSKI DAN BORBE PROTIV TUBERKULOZE

PREPOZNATI, SPREČITI, LEČITI

Svako od nas na svoj način može dati doprinos u kontroli bolesti, od koje je, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije iz 2014. godine obolelo 9,6 miliona ljudi, poruka je svih aktivnosti koje je realizovao Crveni krst Šabac u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje
Ovogodišnjoj svetskoj kampanji obeležavanja Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze pod sloganom „Zajedno protiv tuberkuloze“ pridružila se i Republika Srbija. Tim povodom, 24. marta, Crveni krst Šabac zajedno sa Zavodom za javno zdravlje organizovao je niz aktivnosti.
- Nažalost na našim prostorima još uvek problem tuberkuloze, obolelih i lečenja, ima velike predrasude među sugrađanima. O tome treba voditi računa. Najznačajnije i najvažnije je da razbijemo tu predrasudu jer je tuberkuloza danas izlečiva bolest ““ rekla je Snežana Petrović iz Crvenog krsta Šabac, regionalni koordinator Kontrole tuberkuloze u Srbiji, na punktu Narodne kuhinje gde je podsetila korisnike o tegobama koje mogu da ukažu na oboljevanje od TBC kao i na načine njenog sprečavanja.
Ovim povodom dr Dragana Radojčić iz Zavoda za javno zdravlje u Klubu penzionera Gerontološkog centra održala je predavanje, a mladi volonteri Crvenog krsta podelili su materijal vezan za ovu temu.
U saradnji sa osmacima OŠ „Nikolaj Veliirović“ pripremljen je veliki školski pano na temu borbe protiv tuberkuloze, dok su učenici VII4 Ana Jekić, Aleksa Đurđević, Jovana Petrović, Uroš Pantelić sa prof. Danijelom Vukosavović održali predavanje. Prikazan je i film o TBC koji su uradili učenici Dušan Mišković i Petar Kovačević. Mladi volonteri Crvenog krsta i ovog puta podelili su propagandni materijal.
Na svim ovim dešavanjima ukazano je na bolest od koje je obolelo 9,6 miliona ljudi u svetu, od toga oko milion dece. Uprkos svim dostignućima i činjenici da skoro svi slučajevi mogu biti izlečeni ona je vodeći uzrok smrti kada su u pitanju zarazne bolesti u svetu što pokazuje i podatak iz 2014. godine kada je od nje umrlo 1,5 miliona ljudi.
- Još uvek nemamo podatke za prošlu godinu ali prema onim dobijenim iz elektronske baze podataka o obolelima od tuberkuloze u Republici Srbiji u 2014. godini registrovana je 1.051 obolela osoba. Najviša stopa oboljevanja zabeležena je u Mačvanskom okrugu, podkrug Šabac, Kolubarskom, Zlatiborskom i Mačvanskom okrugu, podkrug Loznica. Najviše obolelih je starosnoj grupi od šezdeset pet i više godina. U najmlađim dobnim grupama, 0-4, 5-15 i 15-19, dominiraju osobe ženskog pola, a u svim ostalim muškarci. Od pridruženih bolesti, kod obolelih od tuberkuloze, kao i u prethodnim godinama, najčešće su evidentirani dijabetes (9%) i alkoholizam (6%) ““ naglasila je Snežana Petrović.
LEČENjE NAJBOLjA PREVENTIVA
Lečenje tuberkuloze u Srbiji je besplatno. Bolest je izlečiva ukoliko se lekovi uzimaju redovno u dozi i na način kako je lekar propisao. Osoba koja se leči od tuberkuloze prestaje da bude zarazna za okolinu već posle nekoliko nedelja od početka uzimanja lekova. Po završetku lečenja osoba se vraća svojim privatnim i poslovnim aktivnostima.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa